Poznat i kao vitamin B3 i nikotinamid, niacinamid je vitamin rastvorljiv u vodi, koji blagotvorno deluje na vašu kožu. Šta tačno niacinamid radi? Pomaže da se vidno minimiziraju uvećane pore, da se poboljša neujednačen tonus, popune fine linije i bore, nahrani i ojača oslabljena površina dermisa. Niacinamid, s obzirom na to da može da poboljša barijeru kože, ne samo da smanjuje uticaj oštećenja životne sredine (prva linija odbrane), već pomaže koži da popravi znake oštećenja iz prošlosti.

Šta ne treba mešati sa niacinamidom?

Prosto rečeno: sve možete pomešati sa niacinamidom. Ovaj sastojak je jedinstveno kompatibilan sa bilo kojim od proizvoda u vašoj rutini nege kože - uključujući i one koji sadrže retinol, peptide, hijaluronsku kiselinu, AHA, BHA, vitamin C i sve vrste antioksidanata. To znači da možete imati koristi od niacinamida, a da ne morate da menjate svoju rutinu nege kože. Na primer, slobodno koristite niacinamid i vitamin C ili niacinamid i hijaluronsku kiselinu u isto vreme. Nema potrebe da propustite ijedan od svojih omiljenih seruma!

Takođe, možete koristiti više proizvoda u svojoj rutini koji imaju niacinamid kao sastojak. Na pitanje da li je niacinamid dobar za suvu kožu, možete da odahnete - ovaj genijalni B vitamin dobro podnose svi tipovi kože. Čak je pogodan i za one koji imaju osetljivu ili kožu sklonu rozacei.

Niacinamid za specifičnu brigu o koži

Niacinamid je sastojak za negu kože vredan vaše pažnje i vaša koža će voleti što ga koristite. Među pregršt drugih sastojaka za negu kože kao što su retinol i vitamin C, niacinamid je odličan zbog svoje svestranosti.

profimedia-0786003400.jpg
Alo Yoga / Planet / Profimedia 

Kako koristiti niacinamid?

Korišćenje niacinamida je lako. Jednostavno pronađite proizvod za negu kože koji se bazira na niacinamidu zajedno sa drugim blagotvornim sastojcima kao što su antioksidansi i agensi za obnavljanje kože.

Pristup od više sastojaka za negu kože je ovde presudan, jer niacinamid nije jedini sastojak koji je potreban koži da izgleda bolje. Razmišljajte o nezi kože isto kao i o hrani: koliko god da je kelj zdrav, ne biste jeli samo njega jer biste ubrzo postali neuhranjeni. Vašem telu potrebno je više od jednog izvora hrane da bi se održalo. Isto važi i za vašu kožu.

Za najbolje rezultate koristite i čiste niacinamidske proizvode i nanosite ih na očišćenu kožu dva puta dnevno. To može da znači da koristite tonik sa niacinamidom odmah nakon čišćenja. Takođe, niacinamid možete da kombinujete sa hidrantnom kremom, ali svakako možete i da eksperimentišete kako biste videli šta najviše odgovara vašoj koži.

Ako vas muče brige kao što su proširene pore ili tekstura kože koja je gruba i neravna, probajte niacinamid u jedinstvenoj koncentraciji ne manjoj od 20 odsto. On bi trebalo vidno da smanji proširene i uvećane pore i minimizira neravnine izazvane nagomilanim sebumom. Proizvod sa niacinamidom možete koristiti i oko očiju.

Hidratantna krema ili krema za predeo oko očiju sa ovim sastojkom pomaže u poboljšanju izgleda podočnjaka i omogućava ovoj delikatnoj oblasti da zadrži vlagu.

N10-Serum.jpg
La Roche Posay 

niacinamid ordinary.jpg
The Ordinary 

14992704-2015104309480692 (1).jpg
Loreal 

Koliko niacinamidu treba da radi?

Uopšteno govoreći, trebalo bi da počnete da primećujete rezultate nakon dve do četiri nedelje korišćenja dva puta u toku dana, a u zavisnosti od toga kolika je koncentracija niacinamidnog proizvoda koji koristite.

Rezultati će nastaviti da se poboljšavaju tokom vremena, ali ne očekujte da će vaša koža biti potpuno poreless. Nijedan proizvod za negu kože ne može da postigne takav rezultat, da ne spominjem kako su vašoj koži potrebne pore za mnoge vitalne funkcije. Možete se radovati porama koje deluju manje, tonusu kože koji izgleda ravnomernije, vidno smanjenim finim linijama i borama i ukupno zdravijem sjaju.

Ne ustručavajte se da dodate niacinamid u svoju rutinu nege kože. Ovaj svestrani sastojak donosi mnoge aktuelne prednosti za poboljšanje izgleda kože tako da izgleda ravnomernije, svetlijeg i mlađeg izgleda. Takođe, budite marljivi i u korišćenju kreme za sunčanje širokog spektra sa SPF 30 ili više. Ovo pomaže da budete sigurni da ćete videti maksimalnu korist od niacinamida.

 Izvor: ELLE/T.Đ.