Kada pogledate police drogerija i apoteka, čini se da nas jedna te istva stvar iznova i iznova "bombarduje" kreme i preparati koji obećavaju "magične rezultate". "Facelift u bočici", "manje bora za 24h", "zategnite kožu", "podmladite odmah lice"... neko bi pomislio da se konačno našao eliksir mladosti, međutm, istina je da očekivani rezultati nisu uvek tu. Da biste napravili pravi izbor i/ili izbegli razočaranje, objašnjavamo vam kako kreme za lifting zaista deluju.

Krema za facelifting: da li rade ili ne?

Nažalost, odgovor vam se neće dopasti. Čak i najbolja krema za zatezanje lica neće vam dati ni približno rezultat kakav vam mogu dati medicinske procedure poput filera, lasera ​​ili estetske hirurgije. Ali neke formule su magičnije od drugih.

neke kreme obećavaju magične rezultate.
Shutterstock 

Određene formule doduše jesu u stanju da vam zaglade i učvrste kožu, ali rezultati su trenutni. One zapravo prave nešto poput filma na koži, čime izgleda da je učvršćena, međutim, pravljene su tako da polako "popuštaju", te da nećete odmah videti kako vam se koža vraća u prvobitno stanje. Međutim, mnogima je ovo dovoljno da poveruju da njihova krema za lifting kože zaista deluje, iako zapravo ne radi posao. 

Zato i jeste realno pitanje, šta staviti na kožu, a da deluje?

Kolagen

Želite da znate tajnu zategnute, blistave kože? Ni manje, ni više nego kolagen. Iako nema moć da zategne vaše lice u tren oka, pomaže na duže staze i smanjuje vidljivost bora i opuštenost kože. Zato je preporuka da se u vašoj beauty rutini nađu proizvodi koji sadrže moćne antioksidante i sastojke koji obnavljaju kožu.

SPF uvek i zauvek

Oštećenje od sunca uništava kolagen ali i elastin! Zato obavezno koristite svakodnevno zaštitu od sunca, čak i zimi, na licu i vratu.

kreme za sunčanje su must u beauty rutini.
Foto: Shutterstock 

Vitamin A

Poznatiji pod imenom retinol, vitamin A bi donosi veću proizvodnju kolagena i elastina. Za vidljive rezultate potrebno je odabrati pre svega odgovrajući tip retinola, a potom i da ga nanosite lokalno, po preporuci uveče. 

Salicilna ili glikolna kiselina

Pored mekoće kože koja je glavni adut pilinga sa salicilnom kiselinom (BHA) ili glikolnom kiselinom (AHA), ovi sastojci doprineće i proizvodnji veće količine kolagena i doprinose učvršćivanju kože.

Pre nego što se odlučite za facelift...

Ukoliko i pored svega što koristite, i dalje niste zadovoljni, rešenje mogu biti medicinske intervencije kao što su laserska terapija ili pulsno svetlo. Osim što učvršćuju kožu, manje će biti vidljive i same bore. Međutim, ako razmišljate o faceliftingu, uvek potražite nekoliko mišljenja kako biste izbegli da završite kao "crtani lik". Danas postoje različite metode koje, u kombinaciji sa dobrom rutinom nege kože, daju zadivljujuće rezultate.