Otkako je Kopenhagen postao jedan od glavnih modnih centara, a skandi devojke najpopularnije na Instagramu, ova regija postala je i više nego inspirativna.

Jedan od njihovih osnovnih postulata - minimalizam, ogleda se kako u modi i enterijeru, tako i u lepoti. Tzv. clean izgled kao da je nastao ovde, jer uz minimum šminke, a sa negovanom, čistom kožom, skandinavske žene izgledaju impresivno.

U nastavku otkrivamo 4 beauty tajne njihove nege i lepote.

1. Umirujući tretmani

U Danskoj, glavnu reč vode umirujući beauty tretmani. Prvi je tretman očiju kamilicom, a drugi tretman parom lavande za celo lice. Možete ih isprobati kod kuće: namočite kesice čaja u hladnu vodu na minut-dva, stavite ih na područje oko očiju na oko 10 do 15 minuta, pre nego što započnete rutinu nege kože.

Lavanda je najlekovitije umirujuće eterično ulje, a sama aroma je veoma opuštajuća, te postoji još jedan način da je iskoristite u ove svrhe. Napunite sudoperu toplom vodom, uzmite punu kašiku esencijalnog ulja lavande i pomešajte. Natopite frotirnu krpu za lice u smešu i nagnite se preko lavaboa. Pritisnite krpu na lice da biste osetili nenadmašni efekat lavande. Držite ga tako najmanje 30 sekundi, a zatim ponovite postupak pet do osam puta. Osećate se potpuno revitalizovanim.

2. Sastojci lokalnog porekla

Možda nismo mogli svi da odrastemo u nekom danskom selu, okruženom bujnom prirodom punom antioksidanata i hranljivih sastojaka, ali ono što možemo jeste da biramo sastojke lokalnog porekla. Naš region pun je bogatih prirodnih resursa, birajte organske namirnice: sok od breze, suncokret, pečurke, med, lan... 

3. Pospešite cirkulaciju

U rutini lepote skandi devojaka uobičajeno je da se poveća cirkulacija kako bi se poboljšalo opšte zdravlje kože. To možete da uradite laganom masažom lica bademovim uljem pre pilinga, kako bi koža bila blistavija. Neka pokreti budu čvrsti i kružni, prema gore i ka spolja.

4. Hygge

Skandinavke se kunu u hygge filozofiju koja se zasniva na tome da je sve u stvaranju prijatne atmosfere za sebe. Oni posvećuju posebno vreme za wellness, krepljenje duše i tela, a omiljene aktivnosti su im ledeno kupanje, saune i biciklizam. Hygge se odnosi i na minimalističko korišćenje kozmetičkih proizvoda, kako bi briga o sebi bila uživanje, a ne posao.