Zvezda protiv bora - kolagen pomaže u borbi protiv starenja delujući direktno na elastičnost kože. Prirodno prisutan u telu, kolagen počinje da opada od 40. godine (sa gubitkom do 1% godišnje). Ali da li ste znali da fokusiranjem na hranu bogatu sumprom možete stimulisati njegovu proizvodnju? 

Tu spadaju namirnice bogate vitaminom C (agrumi, zeleno povrće, kupus, crveno voće, itd.) koje pomažu u jačanju kolagena i smanjuju oksidativna oštećenja. Takođe, važne su i one koje sadrže vitamin E (arganovo ulje, spanać, bademi, itd.) jer omogućavaju koži da zadrži svoju gipkost. Konačno, cink (morski plodovi, crveno meso, žumance, itd.) je takođe neophodan za proizvodnju kolagena.

U nastavku otkrijte 10 najboljih anti-age namirnica koje boostuju kolagen, te čine da koža izgleda mlađe i čvršće.

1. Avokado

Pored visokog sadržaja antioksidansa, avokado je bogat vitaminom E koji pomaže u sprečavanju razgradnje kolagena.

2. Losos

Losos sadrži cink, element u tragovima koji aktivira proteine neophodne za sintezu kolagena. Kao bonus, ova riba je prirodno bogata esencijalnim masnim kiselinama koje pomažu u hranjenju kože i održavanju mladolikosti.

3. Beli luk

Pored višestrukih antiinflamatornih prednosti, beli luk ima visok sadržaj sumpora. Ovo doprinosi stvaranju kolagena, pored održavanja prirodne pigmentacije kože.

4. Kivi

Vitamin C prisutan u velikim količinama u kiviju podstiče proizvodnju kolagena. Ovo voće takođe sadrži vitamin A i E koji pomažu u borbi protiv starenja kože.

5. Mlečni proizvodi

Jogurti i sirevi sadrže aminokiseline koje podstiču stvaranje kolagena.

pexels-kian-philippe-martos-7413498.jpg
Pexels/Kian Phillipe Martos 

6. Šuplja kost

Kosti su uglavnom napravljene od kolagena. Bogate su glicinom i prolinom, veoma važnim proteinima za kožu, ali i kosti i zglobove. Pogledajte recepte poput bujona od kostiju.

7. Klice

Koncentrisano u vitaminu C, proklijalo seme učestvuje u sintezi kolagenih vlakana.

8. Crveni plodovi

Crveni plodovi su bogati likopenom, antioksidativnom supstancom koja podstiče lučenje kolagena.

9. Jaja

Jaja su bogata aminokiselinama koje podstiču stvaranje kolagena.

10. Orašasti plodovi

Bademi, orasi, lešnici ili laneno seme, dobre masti uljarica štite ćelije od slobodnih radikala.