Priznajemo, opsednuti smo mirisima. Neretko ćete nas pronaći u Elle redakciji kako diskutujemo o popularnim dizajnerskim parfemima i najnovijim niche draguljima te evociramo sećanja i emocije kroz mirise. Zanima nas budućnost parfema i želimo da znamo koji će mirisni profili, note i formulacije dominirati tokom sledeće godine. Stoga, u nastavku smo izdvojili četiri ključna trenda u svetu parfema za 2025. godinu.
Musk i Oud
Prema rečima stručnjaka, mošus i oud biće vodeće mirisne note 2025. godine. Ovi sastojci poznati su po svojoj dubini i bogatstvu, ali savremene formule ih čine lakšim i prozračnijim. "Danasnji mošusi su kreirani kao etičke i održive alternative tradicionalnim sastojcima, pružajući čist, mekan i intiman miris koji delikatno naglašava prirodni miris kože", kaže Ines Guien iz Dossiera.
Darryl Do iz Delbia Do Fragrances dodaje da će sintetički mošusi u kategoriji 'čistih' mirisa nastaviti da dominiraju tržištem. Isto važi i za oud, koji dolazi iz smolastog drveta i pruža toplu, kompleksnu aromu. „Oud postaje sve popularniji u luksuznim parfemima jer daje dodatnu dubinu kompozicijama.“
Unisex
Tradicija podele mirisa na muške i ženske polako nestaje. Klasični muški parfemi prepoznatljivi po drvenim i mošusnim notama, kao i ženski sa cvetnim i slatkim notama, sada ustupaju mesto univerzalnim, rodno neutralnim mirisima. „Uniseks parfemi brišu konvencionalne klasifikacije i omogućavaju svakome da pronađe miris koji odgovara njihovom identitetu“, objašnjava Guien.
Ovaj trend, kako dodaje, predvode mlađe generacije, naročito Gen Z, koje nisu vezane za tradicionalne pojmove muževnosti i ženstvenosti. „Oni preferiraju mirise koji su prilagodljivi i personalizovani, omogućavajući eksperimentisanje i izražavanje individualnosti.“
Gurmanski mirisi
Slatki mirisi sa „jestivim“ notama poput čokolade, vanile, karamele i kreme već su osvojili parfemsku scenu, a taj trend će se nastaviti i 2025. godine. „Gurmanski parfemi evociraju toplinu i udobnost, podsećajući na omiljene poslastice“, ističe Guien.
Ona podseća da su gurmanski parfemi prisutni još od kraja 19. i početka 20. veka, kada su parfimeri počeli da eksperimentišu sa vanilom, kakaom i karamelom. Njihova današnja popularnost vezana je za želju potrošača za nostalgičnim mirisima, naročito u hladnijim mesecima.
Yuzu note
Jedan od ključnih sastojaka koji će obeležiti 2025. godinu jeste yuzu, citrusno voće poreklom iz istočne Azije. Njegov miris može se opisati kao mešavina limuna i mandarine, donoseći svežinu i vedrinu parfemima.
„Yuzu donosi novu citrusnu dimenziju u parfemima“, kaže Do. Ova nota će posebno dominirati u prolećnim i letnjim kolekcijama, pružajući osvežavajući i energičan efekat.