Dobro čuvana tajna Japanki za lepu kožu i sjajnu kosu: Otkrijte njihovu omiljenu "beauty terapiju u čaši"

Blistav ten, zdrava kosa, produžena mladolikost... Japanke imaju svoj ritual pomoću kojeg prirodno neguju lepotu.
Foto: Shutterstock

Porcelanska koža, sjajna kosa, usporeno starenje... Japanke oduševljavaju svojom prirodnom elegancijom i prividno jednostavnom rutinom lepote. Ipak, iza te diskretne spoljašnosti krije se rafiniran način života, ukorenjen u vekovne tradicije i nasleđene rituale. Među njihovim skrivenim tajnama nalazi se fermentisano piće sa hiljadu blagodeti, jednako nežno koliko i moćno. Njegovo ime? Amasake.

Drevni ritual

Amasake, što u prevodu znači "slatki sake", tradicionalno je japansko piće dobijeno fermentacijom pirinča. Konzumira se još od doba samuraja i tada je već bilo poznato po svojim tonizirajućim i digestivnim svojstvima. I danas se rado pije u japanskim domaćinstvima, kako zimi, tako i leti, zbog svojih izuzetnih nutritivnih vrednosti. Prirodno je slatko, kremasto i bez alkohola (u savremenoj verziji), a prepuno je vitamina B, amino-kiselina, enzima i vlakana korisnih za organizam.

Blistava koža, ojačana kosa

Ono po čemu se Amasake izdvaja jeste njegov uticaj na celokupnu lepotu. Tako što hrani crevni mikrobiom i balansira organizam, ovo piće doprinosi čistijoj, blistavijoj koži, manje sklonoj nepravilnostima. Nutrijenti koje sadrži podstiču i prirodnu proizvodnju kolagena i poboljšavaju elastičnost kože. Rezultat: glađa koža, finija tekstura, odmoran izgled.

Foto: Shutterstock

Zahvaljujući bogatstvu vitamina B i prirodnih enzima, Amasake deluje i na kvalitet kose. Jača vlas iznutra, podstiče rast, smanjuje lomljenje i povećava sjaj. Prava beauty terapija u čaši, savršeno uklopljena u holistički japanski pristup nezi.

Kako ga uključiti u svoju rutinu?

Amasake se može piti topao ili hladan, čist ili razblažen, ujutru na prazan stomak ili kao međuobrok. Njegova baršunasta tekstura i blago slatkast ukus čine ga odličnom alternativom industrijskim napicima. Može se dodati u smuti, koristiti kao baza za kašu ili jednostavno uživati u njemu kao u malom jutarnjem ritualu za dobrobit i lepotu.