Foto: BostjanPivk/BAMM-BAMM d.o.o.

Gastronomija kao doživljaj: Šta se krije iza autorskog menija Vladimira Kučere?

Prenosimo utiske sa ekskluzivne večere u restoranu Delirium Silence.

Započinje bez buke i velikih očekivanja. Samo pozvonite i sačekate da se otvore salonska vrata jednog od najneobičnijih mesta u Dositejevoj ulici. Restoran Vladimira Kučere na beogradsku scenu doneo je nešto drugačije, gotovo nestvarno. Mistični enterijer nagoveštava intimnu notu prožetu elegancijom u svakom detalju. U Deliriumu, sve je pažljivo promišljeno. Da, Delirium Silence zvuči kao ime umetničkog manifesta, a zapravo je autorski prostor koji funkcioniše poput tajnog društva: otvoren je svega nekoliko dana u nedelji, rezervacije se prave i mesec dana unapred, a svaki tanjir nosi skrivenu poruku.

Vladimira Kučeru Beograd poznaje kao majstora molekularne kuhinje i jednog od najautentičnijih glasova savremene gastronomije u regionu. Školovanje u Parizu i iskustvo iz kuhinja nagrađenih mišelinovim zvezdicama (Aux Lyonnais Alena Dukasa i Terroir Parisien Janika Alenoa) oblikovali su njegov pristup koji briše granice između nauke, emocije i umetnosti.

Upravo u takvom ambijentu, jedne večeri u julu, imali smo privilegiju da budemo deo posebnog gastronomskog doživljaja. Sto za desetak ljudi, blago osvetljenje, vino koje se doliva bez pitanja i jela koja ne otkrivaju mnogo na prvi pogled. Sve počinje mirisom. U nekom trenutku postaje nejasno da li ste na jugu Francuske ili u laboratoriji emocija.

Foto: BostjanPivk/BAMM-BAMM d.o.o.

Prvi zalogaj je interpretacija leta. Taman kada pomislite da ste na poljima lavande, pojavi se nota zrelog grožđa, zatim nešto osvežavajuće poput mente, a onda sve to ostaje na nepcima duže nego što bi logika dozvolila. Kroz naredne sledove vodi nas chefova ideja da je svako sećanje moguće rekreirati kroz teksturu, temperaturu i hemijsku reakciju.

Foto: BostjanPivk/BAMM-BAMM d.o.o.

Set meni dolazi u svojoj najuzbudljivijoj formi. Jela se transformišu pred našim očima, penušaju, menjaju agregatna stanja, igraju se sa percepcijom. A kako bi utisak bio još potpuniji, saznajemo da sve što degustiramo potiče iz domaćih izvora: lokalne namirnice sa malih gazdinstava pažljivo su selektovane za ovo hedonističko putovanje.

Foto: BostjanPivk/BAMM-BAMM d.o.o.

I upravo tada dolazi trenutak razotkrivanja. Ukusi koje guštamo inspirisani su i novim aromama iz IQOS sveta. Sve odiše njihovom prepoznatljivom filozofijom redefinisanja poznatog i stvaranja rituala za novo doba. Mali hint? Obratite pažnju na Provansu, jedan nostalgičan toponim.

Foto: BostjanPivk/BAMM-BAMM d.o.o.

Te večeri nismo razgovarali o tehnologiji. Pričali smo o malim, svakodnevnim dragocenostima. O vremenu. O stvarima koje volimo da ponavljamo. Zato se ova saradnja nije završila nakon dezerta.

Zajedno sa IQOS-om, Vladimir Kučera kreirao je prvu knjigu molekularnih recepata inspirisanu novim aromama, dostupnu isključivo IQOS potrošačima u buticima širom Srbije i u odabranim restoranima. Za one koji žele da deo tog doživljaja ponesu sa sobom. Da eksperimentišu. Da prepoznaju emociju i u sopstvenoj kuhinji.

Foto: BostjanPivk/BAMM-BAMM d.o.o.

Jer, na kraju, sve što volimo vrlo često se svodi na ono što pamtimo. A vi nas ispravite ako grešimo.

IQOS nije proizvod bez rizika, oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost. Samo za punoletne.