Postoji mnogo varijacija na temu kada je u pitanju recept za kolač sa višnjama, ima onih koji su posni, koji se prave bez šećera, zatim varijante u kojima umesto mleka ide jogurt ili se dodaju listići badema kao "tajni" sastojak, a postali su popularni i oni sa čokoladom.
Međutim, najomiljeniji jeste onaj najkalsičniji naravno. Mi vam donosimo recept upravo za klasičan kolač sa višnjama.
Sastojci:
3 veća jaja
150 ml ulja
400 ml mleka
1 prašak za pecivo
200 grama šećera
400 grama brašna
400 grama griza
domaće višnje ili iz kompota
šećer u prahu po želji
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 Celzijusa.
Lim ili kalup za pečenje obložite masnim papirom ili ga namastite i pobrašnjavite.
U srednjoj posudi pomešajte sve suve sastojke.
Zatim u drugoj, većoj posudi pomešajte sve mokre sastojke.
Najpre umutite jaja, a zatim dodajte i sve ostale mokre sastojke.
Suve sastojke lagano dodajte u mokre.
Dobro promešajte i sjedinite u jednu jednoličnu smesu.
Ulijte smesu u prethodno pripremljeni lim ili kalup za pečenje.
Pecite u rerni oko 5 minuta.
Izvadite lagano iz rerne, te po vrhu posipajte višnje, kako ne bi pale na dno.
Zatim ponovo ubacite u rernu i pecite oko 20 do 30 minuta na 180 Celzijusa dok kolač ne poprimi zlatnu boju. Kolač je gotov kad čačkalica kojom probodete izađe suva.
Desert ukrasite šećerom u prahu.
Izvor: Stil/Gastro.24 Sata.Hr
Boja maskare koja će obeležiti leto 2025. nije ona na koju ste navikli
7 saveta za uređenje doma poput Francuskinja: Jednostavnim koracima do enterijera iz snova
Kako su Labubu igračke postale nova modna opsesija i zašto treba razmisliti pre nego što prigrlimo svaki viralni trend
Denim (r)evolucija: Predstavljamo 5 komada bez kojih ne ulazimo u leto 2025.
PS Fashion ima novu kolekciju za leto 2025: Pogledajte modne komade od prirodnih materijala koji će oblikovati sezonu
Mentalni reset i novi početak: Mlad Mesec u Blizancima 27. maja najviše pogađa ova 3 horoskopska znaka