Relativno nova na sceni lokalnih food blogera Ana Vlatković (možda je bolje poznajete kao GourmAna) pridružila se Instagram svetu 2018. godine. S obzirom na to da je danas teško pobeći od blogerki i influenserki koje insistiraju na određenom lifestyle-u kao vrhuncu sreće, prezasićenje javnosti, pogotovo tokom pandemije, bilo je neizbežno. Ipak, za samo dve godine GourmAna uspela je da pridobije veliki broj organskih i vernih pratilaca koji kod nje nalaze to što nam danas sve više fali - autentičan sadržaj. Spoj pronicljivih captiona, šarmantnih fotografija i zaista neverovatnih recepata inspirisani lokalnom, ali i inostranom kulturom, pretvorili su njen nalog u našu novu omiljenu destinaciju na Instagramu, a njeno nežno ohrabrenje kako svi mogu da kuvaju ukoliko to zaista žele, jedino je ohrabrenje koje nam je trebalo da pokupimo ceger i uputimo se ka pijaci.

Tvoja filozofija je veliko osveženje na gastronomskoj sceni - pristup da „svako može da kuva“. Da li si i ti nekada bila jedna od onih osoba koja je bila zastrašena kuvanjem?

Definitivno stojim iza toga da svako može da kuva. Takođe sam mišljenja da svako ima svoj flow i generalni način u kuhinji, to je baš individualna stvar. Moja ljubav prema kuvanju počela je kad sam bila klinka jer sam bila okružena ljudima koji su voleli ovaj proces. Moja baka živela je za kuvanje i osmišljavane dezerata, njeni su roditelji bili vlasnici restorana i poslastičarnica, a tata je nasledio taj gen od nje. U životu je, naravno, došao i trenutak kad me je kuvanje zastrašivalo, ali to je bio samo strah od nepoznatog. Važno je ne gajiti osećaj odbojnosti, već shvatiti kuvanje kao prostor za igru, eksperimentisanje i učenje.

Zbog čega smo počeli da se brže-bolje hvatamo za menije za dostavu nego za nož i dasku za seckanje?

Ukratko, svet se promenio. Način života je neizmerno užurbaniji nego što je bio već samo u prethodnoj generaciji. Sa feminizmom došli smo do situacije u kojoj žene konačno podjednako očekuju od sebe, pre svega da imaju karijeru, da budu ostvarene na apsolutno svakom polju. Ranije smo mi bile stubovi koji su održavali domaćinstvo, a sada ti stubovi drže sve pomalo. To je teško, ali i fantastično. Mislim da smo kao čovečanstvo u svojevrsnom periodu tranzicije iz starog u novo i da tražimo balans za svakodnevicu koja se sve više menja. Naravno, potpuno nevezano za pol, ja pokušavam da vratim čar u kuhinje ljudi i podsetim ih da hrana nije uvek samo za prehranu već je i deo kulture, način da iskusimo život i da u njemu uživamo.

Koji su to sveti predmeti koji su ti potrebni da bi se prepustila i uživala u kuvanju?

Što kažu u Dalmaciji: „Malo mi za sriću triba“: dobar nož, velika daska i liveni tiganj. Od toga sve počinje. I obavezno - dobra muzika.

Ti si sada full-time food blogerka. Kako izgleda odreći se stabilnog i strukturisanog posla zarad nečega što, pogotovo na početku, deluje veoma nestabilno?

Prilično strašno. Čak i kad imaš svu podršku i uslove da to uradiš. Reći ću samo da je sreća što sam imala ogromnu podršku. Uvek sam primenjivala princip strong independent woman, i teško mi je padao period bez zarade. Borila sam se sa krivicom koju sam sama sebi nametnula, pogotovo što mi je bilo mnogo zabavno da radim sve što radim pa nisam ni imala osećaj da ja zapravo radim. Još ga nemam potpuno. A verujte mi, često radim po ceo dan. Da mi je neko rekao da će mi trebati minimum tri godine da vidim prve znakove isplativosti ovog posla, zapitala bih se da li da se upuštam u tu avanturu, ali mislim da bih donela istu odluku. Bilo je teško iščupati se iz mindseta da je posao neko nužno zlo, a da se posle posla živi. Ono što sam naučila u procesu jeste da ne možemo samo bezglavo da radimo to što volimo, već moramo imati određeni plan kako ćemo se razvijati i na kraju to naplatiti, tako da bude u skladu sa nama. Sa akcentom na poslednji deo rečenice!

ANA PORTRET ELLE4326 MARAS (1)
Nemanja Maraš 

Nedavno si izdala i svoju prvu eBook na temu keto ishrane, sa twistom! U poslednje vreme širi se narativ da je keto ishrana zapravo loša za zdravlje, možeš li nam malo pojasniti svoj pristup?

I te kako! Keto je postao blago ozloglašen i to delimično sa razlogom. Samo delimično. Naime, keto ishrana bazirana je na povećanju masti i skoro potpunom izbacivanju ugljenih hidrata iz ishrane. Ona je efikasna za gubitak kilograma i kad se zloupotrebljava - kad se jedu nezdrave masti i ne unosi dovoljno povrća. Najzdraviji mogući keto pristup potpuno je drugačiji - najzdraviji mogući, što i sama naslov kaže. Akcenat je na tome da se maksimizira zdravlje, zdrave masti, povrće i daju ideje za jako ukusne obroke. Ono što će ljudi koji kupe knjigu moći da primete jeste i da ja keto koristim kao alat, ne kao stalnu ishranu. Idealno bi bilo da se svi hranimo maksimalno izbalansirano, organski, umereno. Ali, u realnosti brojni ljudi imaju problem da nađe ovaj balans.

Osim velike ljubavi prema hrani, vidim da si i ozbiljan kafedžija, ali i ljubiteljka jačih pića kao što je viski (i deo Novosadskog Spirit Pannoniana).

Da, kao koosnivač Spirit Pannoniana, udruženja ljubitelja žestokih alkoholnih pića, koje organizuje edukacijske, degustatorske i druge sastanke na temu spirita, kao i prvi lokalni spirit festival (Spirit Expo), dosta znanja pokupila sam na ovu temu i doživljavam je sa velikom pasijom. Takođe, kafa je moja velika ljubav, moj go-go juice, i ne mogu da zamislim život bez nje. Generalno, na profilu se trudim da približim ljudima svet kafe i na prvi pogled to može da izgleda komplikovano i naporno, a može imati i neku snobovsku notu (ukoliko barista misli da je bolji od tebe jer ti ne znaš zašto se kapućino ne pije sa hladnim mlekom ili šta znači flat white). Ipak, mislim da smo se u poslednjih nekoliko godina mnogo bolje upoznali sa ovim napitkom i, kao i za sve ostalo, treba biti radoznao i ne praviti frku tamo gde je nema. Kafa je kafa, divna i ne mora da bude toliko komplikovana. Pitajte Italijane.

Šta preporučuješ za početak edukacije za one koji vole hranu, ali imaju otpor prema kuvanju?

Pa za početak - nemojte da se plašite! „Fejlovi“ u kuhinji su prostor za učenje, a što moja mama kaže, niko se nije naučen rodio. Gledajte kuvarske emisije. Sad postoji puno on demand sadržaja koji nije postojao kad sam se ja edukovala gledajući 24 Kitchen. Možete da gledate i live kuvanja sa GourmAnom, četvrtkom na mom IG profilu, gde u svakoj epizodi otkrivam mnogo kuvarskih tajni i tehnika. Za početak je dovoljno da vas ova tema zanima. I nemojte da imate velika očekivanja od sebe. Što se više opustite, bolje će ići, verujte mi.

Intervju: Anja Paspalj