Okej, ni ove godine niste nominovani. Ne, ne idete ni kao nečija pratnja... Zapravo, vi niste ni u istoj vremenskoj zoni! Sve te sitnice ne treba da vas spreče da ispratite 87. po redu dodelu Oskara. Nagrade Akademije predstavljaju vrhunac filmske godine i ukoliko ste ljubitelj sedme umetnosti, ovo je događaj koji ne biste smeli da propustite. Osim što ćete saznati ko su najbolji u protekloj godini, zabavićete se crvenim tepihom, toaletama, a tu je i odličan komičarski program.

Zato, rezervišite sebi slobodan dan, pozovite društvo i pokušajte da ostanete budni do proglašenja najboljeg glumca i glumice. Naš predlog je da napravite svojevrstan pidžama party (štikle sa šljokicama su tu, kako biste ipak imali dašak holivudskog glamura), prenos tradicionalno počinje oko dva ujutru, pa vam predlažemo i niz zabavnih igrica koje će vas držati budnim. A jednostavno možete da uživate u penušavom šampanjcu i slatkišima. Javite kako ste se proveli (ili opis provoda postavite na Instagram)!

Kviz znanja

Istorija dodele Oskara duga je skoro jedan vek, a tokom godina desilo se mnoštvo zanimljivih događaja, od kojih su neki ušli u kategoriju urbanih legendi. Da biste bili sigurni kako su dodele izgledale tokom prethodnih decenija, nabavite jednu od mnogobrojnih filmskih biblija. Pripremite se i okušajte u brzim pitalicama. Znate li koliko je statua teška? Koji je jedini nemi film koji je osvojio nagradu? Koliko godina ima najstariji dobitnik? Odgovor potražite u knjigama: 

Grickalice

Problem sa tako glamuroznim manifestacijama jeste to što umeju da se razvuku i traju satima i satima. Čak i sami protagonisti na pola večeri umiru od gladi. Prošle godine komičarka Ellen DeGeneres izvela je odličan štos kada je poručila pizzu za zvanice sa A liste. Pođite njenim stopama, napravite pizzu za društvo, kokice se podrazumevaju, a mini boce šampanjca biće idealan izbor pića.

Prognoza

Nismo pristalice kocke, ali u ovom slučaju zažmurićemo na jedno oko. Pronađite na internetu liste dobitnika koje možete besplatno preuzeti i odštampati, takozvani Oscar Ballot je spisak svih nominovanih. Na početku večeri podelite papire društvu i proverite ko ima ukus najsličniji sudijama.

Retro selfie

Zvezde za ovu priliku iz garderobera vade najbolje toalete i uz pomoć vrhunskih stilista i šminkera kreiraju svoj izgled. Tako „skockani“ spremni su za izlazak pred kamere. Na prošlogodišnjoj dodeli slike sa crvenog tepiha pale su u drugi plan, sve ih je zasenio najpopularniji selfie na planeti. Na najretvitovanijoj fotografiji ikada, između ostalih, našli su se Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Julia Roberts, Brad Pitt, Meryl Streep, Kevin Spacey... Ovekovečite vašu oskarovsku žurku selfijem koji ćete napraviti polaroid aparatom Fujifilm Instax Mini.

Online pomoć

Već ste navikli da u potrazi za idejama virite na omiljene blogove, a na temu filmskih nagrada na mreži vas čeka beskrajna inspiracija i ne samo to! Blogeri su se potrudili da vam poklone besplatan dizajn koji možete downloadovati. Od pozivnica za vaš poseban filmski party, preko ukrasa za kapkejk kolače i etiketa za piće, do postera i šeme kako da sami napravite figuru Oskara od papira. 

Priredila: Jelena Karakaš