Na izložbi će biti predstavljeni radovi umetnika sa prostora bivše Jugoslavije: Dušice Dražić, Dejana Kaludjerovića, Saše Karalića, Irene Lagator, Mladena Miljanovića, Renate Poljak, Dubravke Ugrešić, grupe ŠKART i Ane Adamović.

Izložba "Plameni pozdravi" predlaže novo promišljanje socijalističke Jugoslavije – njene strukture, karaktera i nasleđa - kroz istraživanje reprezentativne slike detinjstva. Istražujući zvanične arhive i prikazujući ih kroz intervencije savremenih umetnika poreklom iz nekadašnje Jugoslavije, kao i postavljanjem arhivskog materijala u aktivni dijalog sa umetničkim radovima koji se u širem smislu bave nekadašnjom državom, projekat preispituje i mogućnost kolektivnog sećanja na zemlju koja više ne postoji, kao i status arhiva ovakve zemlje u novonastalim nacionalnim državama.

Umetnici koji su pozvani da učestvuju u kreiranju izložbe već dugi niz godina se bave kako nekadašnjom Jugoslavijom, tako i temom kolektivnog sećanja. Umetnički radovi, od kojih će većina po prvi put biti predstavljena postavljaju se u aktivnu komunikaciju sa muzejskom kolekcijom omogućavajući novo čitanje i tumačenje arhivskih materijala.

Polazište umetničkog istraživanja i samog projekta čini bogata arhiva Muzeja istorije Jugoslavije, preko 260 fotografskih albuma koje su predsedniku Titu od 1945. godine poklanjale škole, pionirske organizacije i ostale dečje ustanove širom nekadašnje države. Ovaj materijal, čija digitalizacija je u toku, prikazuje kako je jugoslovenski narod želeo da se predstavi svome lideru i vođi, ali svedoči i o ugrađivanju osnovnih državotvornih principa u svakodnevicu dece i mladih – istinskih socijalističkih ljudi budućnosti.

Autori izložbe odlučili su da ove fascinantne dokumente jednog vremena iskoriste kao polazište za ponovno promišljanje ne samo konstrukcije socijalističkog detinjstva, već i samih principa na kojima je ta država građena, ali i njene istorije i raspada.

Izložba je realizovana u saradnji sa Muzejom istorije Jugoslavije uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju, Foruma ZFD, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Austrijskog kulturnog foruma. Svi zainteresovani mogu da je posete od 28. februara do 19. aprila 2015. godine. Must seen!

Tekst: Jasmina Lazić