Sama reč CHIC nalazi se u rečniku svakog modnog magazina, bloga, kao i svake osobe od stila, a i šire. Danas, sama reč se toliko upotrebljava da čak postoji i Wikipedia stranica koja sadrži listu ‘značajnih CHIC’ pojmova. Jos uvek ste zbunjeni? Pa, hajde da počnemo od početka upotrebe same reči, pa sve do njene modernizacije, upotrebe i različitih značenja, počevši od sedamnaestog veka do danas:

1600: Reč koja je nama danas toliko poznata, u stvari vodi poreklo od starog francuskog izraza ‘prevara’ (chicanery), definisano još i kao cepidlačenje i mudrovanje. Takođe, neki tvrde da vodi poreklo od nemačke reči ‘shick’, što znači veština ili takt.

1846: Francuski pesnik i kritičar, Charles Baudelaire, piše o naizgled novoj reči ‘CHIC’, opisujući je kao “stravična i čudna reč, nedavno osmišljena, koju ne znam ni kako da spelujem.”

1856: U Fluberovoj noveli “Gospođa Bovari,” jedan od likova koristi reč ‘chicard’ kao formu pariskog slenga, kako bi opisao nekoga ko je stylish i izgleda dobro (izuzimajući buržoaziju).

1860: Oksfordski rečnik tvrdi da se reč koju danas koristimo(CHIC), tada javlja i u engleskom jeziku. Takodje nastala je i varijacija ‘chickly’.

1887: Očigledno da su dame, koje su još tada ručavale smatrane ‘chic’. U januarskom izdanju engleskog magazina “The Lady” (najstariji engleski ženski nedeljni magazin, koji izlazi i dan danas) - u jednom članku je pisalo “the ladies of New York think no form of entertainment so chic as a luncheon party."

1925: U vreme uspona američkog džeza, biti ‘CHIC,’ značilo je kretati se u krugu najveće fashion elite. Roman Anite Los “Muškarci više vole plavuše” prati život Lorelei Lee dok ona dokumentuje njen život, daily-style, sa silnim gramatičkim i pravopisnim greškama. Jedna od njenih izjava je “Francuzi koriste reč ‘sheik’ za sve, dok je mi koristimo samo za gospodu koja bi trebalo da liče na Rudolfa Valentina.” (pojašnjenje: Rudolf Valentino je bio italijansko-američki glumac koji je igrao i filmu The Sheik)

1968: Na vrhuncu svoje slave, sredinom 60-ih, Francuskinje poput Brigitte Bardot, Catherine Deneuve, Inès de la Fressange, kao i englesko-pariska IT devojke Jane Birkin, uvele su novu eru ‘bezbrižnosti.’

1976: Larry Flynt je okrenuo ‘CHIC’ naglavačke, prvim brojem pornografskog magazina pod istim nazivom.

1978: Da je reč postajala sve prisutnija u govoru, potvrdio je i disko bend Chic, objavivši pesmu pod nazivom “Le Freak.” (refren: "Le freak, c'est chic.")

1993: Kate Moss i Naomi Campbell su definicija ‘modnog chica’, koje ceo ovaj stil podižu na totalno novi nivo: model off-duty style.

2006: Muzej umetnosti Metropoliten odaje priznanje Nan Kempneru na njegovoj izložbi “American Chic.”

2010: Mary-Kate i Ashley Olsen definišu novu eru boho chic stila, sa mnoštvom slojeva i dugačkom lepršavom kosom. Pet godina nakon toga, prezentuju drugu stranu CHIC-a svojim luksuzom i ready-to-wear linijom odeće, The Row.

2011: Peter Copping dizajnira kolekciju za jesen 2011 za Nina Ricci, baziranu na ideji preispitivanja toga šta je CHIC.

2014: ‘Geek chic’ se prvi put pojavljuje u grunge periodu kasnih 90-ih. Ali, sa spajanjem mode i tehnologije, to je važnije no ikada. Odatle i potiču čuvene 'geeky naočare' O.O

2015: Još jednom, vraćamo se francuskim korenima... Neke od najvećih ikona chic stila, danas su deo nove ere: Caroline de Maigret, Clemence Poesy, Carine Roitfeld and Marion Cotillard, su samo neka od imena. 

Tekst: Branislava Lazin