Pre nekoliko dana je počeo 68. Kanski filmski festival, vreme vrhunskih filmskih ostvarenja i brojnih premijera. U žiriju se ove godine, uz braću Coen, nalaze i Jake Gyllenhaal, Sienna Miller, Rossy de Palma, Rokia Traore, Sophie Marceau, Guillermo del Toro i Xavier Dolan koji će među već odabranim naslovima odabrati laureate. 

Youth

Film Youth, italijanskog oskarovca Paola Sorrentina, priča o prijateljstvu, dramatičnim godinama mladosti i snage reputacije i talenta, provlačeći režisereve omiljene teme životne dobi, umetnosti i svesti. Uloge tumače, između ostalih, Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz i Paul Dano.

The Lobster

Mračna komedija grčkog redatelja Yorgosa Lanthimosa okupila je Colina Farrella, Leu Seydoux, Rachel Weisz i Johna C. Reillyja na SF setu daleke distopijske budućnosti, a mnogi su film već okarakterisali kao najčudniji i najmisteriozniji film Kana. U The Lobsteru samci imaju 45 dana da pronađu partnera ili će biti transformisani u životinje i pušteni u divljinu. Zanimljivo.

The Tale of Tales

Još jedan od čak tri italijanska filma koja su se našli u službenoj selekciji festivala je i The Tale of Tales, režisera Mattea Garronea. Sudeći prema traileru, ova estetski doterana priča je pravi melem za oči, a uz to je okupila i vrhunsku glumačku postavu - Salmu Hayek, Vincenta Cassella, Tobyja Jones i Johna C. Reillyja. Scenario je baziran na bajkama Giambattista Basilea iz 17. veka. Film koji jedva čekamo da pogledamo.

Mia madre 

Režiser Nanni Moretti 2001. godine je osvojio nagradu Palme d’Or za film La stanza del figlio, a ove godine se u Kanu predstavlja s emotivnim filmom Mia Madre, priči o režiseru rastrganoj između svog posla i privatnog života te suočavanju sa smrću majke.

The sea of trees

Oskarovac Gus Van Sant u Kanu dolazi s dramom The Sea of Trees. Suicidalni Amerikanac kog glumi Matthew McConaughey u ozloglašenoj se šumi kraj japanske planine Fuji sprijatelji s jednako izgubljenim Japancem. Dvojica muškaraca zajedno kreću na potragu za izlazom iz šume, ali i iz svojih zarobljenih umova.

Carol

Prekrasna adaptacija romana The Price of Salt, Patricie Highsmith s Cate Blanchett i Rooney Marom u glavnim ulogama, donosi iščekivanu priču Todda Haynesa o aferi i velikoj strasti između dve žene. Radnja filma Carol smeštena je u 50-e godine prošlog veka i moramo priznati kako prvi vizuali izgledaju neodoljivo.

Love

Jedan od najiščekivanijih filmova ovogodišnjeg izdanja festivala je definitivno Love, Gaspara Noéa. Samo je jedan vizual filma dosad prikazan u javnosti uzrokovao brojna nagađanja i veliko uzbuđenje povodom premijere, čineći ga kontroverznim već u ovoj fazi.

izvor: fashion.hr