“It takes a very long time to become young” – Pablo Picasso

Performans „OVO (NI)JE DEČAK SA LULOM“ inspirisan je slikom Pabla Pikasa „Garçon a la Pipe“ naslikanoj 1905. godine koja pripada njegovom ‘’Ružičastom periodu’’.

Ova slika predstavlja mladog parižanina koji u levoj ruci drži lulu, a na glavi nosi venac od cveća. Slika je godinama menjala vlasnike sve do 5. maja 2004. godine kada je na aukciji u kući Sotebi (Sotheby) u Njujorku prodata za do tada najvišu svotu novca u iznosu od neverovatnih 104 miliona američkih dolara. Aukcijska kuća Sotebi je odbila da otkrije identitet kupca, međutim nekoliko godina kasnije otkriveno je da je privatni kolekcionar zapravo poznati italijanski magnat Gvido Barila (Guido Barilla), vlasnik Barila kompanije. 

U ovom performansu, umetnik „pozajmljuje“ Dečaka sa lulom i izlaže ga, kako bi bar na kratko, publika dobila priliku da ponovo vidi taj portret. Slika „Dečak sa lulom“ je prodata biznismenu, takoreći oteta od očiju javnosti, i sada najverovatnije, kao kapital u formi umetničke slike jednog od najvećih umetnika modernog doba, čeka najpovoljniju šansu da bude ponovo prodata za mnogo veći novac.

Sa ciljem da napravi „kontra težu“ ovom konceptu, umetnik koristi filozofsku osnovu jedne druge slike čuvenog belgijskog umetnika- Rene Magrita (Rene Magritte) pod nazivom „The Treachery of Images“, odnosno „Ovo nije lula“. Fuzijom ova dva dijametralno različita koncepta, umetnik nastoji da postavi pitanje: Da li je ovo dečak sa lulom? Ovu tročasovnu živu instalaciju je 2. juna 2012. godine naručio festival TROUBLE #8 iz Brisela, da bude izvedena u okviru koncepta ‘’Velika galerija živih skulptura‘’ u teatru Les Halles. 

U Galeriji 12 HUB, nakon prve samostalne izložbe ATTENTION ! HERE I AM (2014) i performansa THE SONG OF A SOLDIER ON WATCH (WW3 LILI MARLENE) u teatru la Comedie u Remsu, feb 2015, Branko Milisković premijerno će izvesti obnovljenju verziju ovog performansa koji će trajati puna dva sata u hipnotičkom slow motion-u gde će beogradska publika po prvi put dobiti priliku da vidi Dečaka sa lulom, sada i ovde / sada i nikad više. 

Biografija autora

Branko Milisković je rođen 1982 godine u Beogradu-Srbija. Nakon završetka srednje arhitektonske škole, Milisković je studirao višu politehničku školu, odsek za industrijski dizajn, kao i Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, klasa Mrđana Bajića. Krajem 2007. godine dobija stipendiju holandske vlade i nastavlja studije na Kraljevskoj akademiji umetnosti u Hagu-Holandija na kojoj je 2009. godine diplomirao. Master studije je završio 2012. godine na Akademiji umetnosti HFBK u Hamburgu-Nemačka u klasi Jeanne Faust (Žan Faust). Branko Milisković trenutno živi i radi na relaciji Nemačka-Srbija-Francuska, reprezentovan od strane Les Halles (Brisel), Kampnagel (Hamburg) i FRAC Champagne-Ardenne (Rems). Svoje performanse i izložbe realizovao je u Italiji, Nemačkoj, Belgiji, Francuskoj, Austriji, Srbiji, Izraelu, Rusiji, Poljskoj, Finskoj, Norveškoj, Holandiji, Indoneziji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Više o eventu na Facebook linku.