Manifestaciju će otvoriti NJ.E. Angel Simeonov Dimitrov, ambasador Bugarske, a od 19h biće prikazan film Sud (2014, 115 min.), reditelja Stefana Komandareva.

Film je bugarski kandidat za Oskara, a zapaženu ulogu ostvario je i Miki Manojlović. Radnja prati glavnog junaka Mitju, koji sa sinom živi u siromašnom predelu bugarsko-tursko-grčke granice i izgubio je sve što mu je nekad nešto značilo – suprugu, posao i poverenje sina. Da bi spasio bar odnos sa sopstvenim detetom, Mitja mora da plati za greh koji je počinio pre 25 godina. 

Ulaz na svečano otvaranje i prvu projekciju je slobodan, a cena ulaznice za projekcije ostalih filmova iznosi 100 dinara. 

U okviru Dana bugarskog filma, koji u Domu omladine traju do 4. oktobra, publika će biti u prilici da pogleda sedam filmova, igranih i dokumentarnih, nagrađivanih na velikim svetskim festivalima, koji predstavljaju izbor onog najboljeg iz prethodnih nekoliko godina što dolazi od našeg suseda, sa kojim delimo toliko mnogo sličnog iskustva, o kome znamo toliko malo. Bugarska kinematografija obeležava 100 godina, a produkcija bugarskog filma nikad nije bila tako  raznovrsna. 

Kao prateći program Dana bugarskog filma, u holu ispred bioskopske sale predstavljamo izložbu  bugarskih filmskih plakata iz poslednjih 100 godina – “Autori i plakati”. Svaki plakat predstavlja ne samo po jedan film, već čitavu istoriju jedne zemlje, ideologije, kinematografije i životnog stila… 

Program manifestacije DANI BUGARSKOG FILMA 2015.

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija