Za mladog saksofonistu Francesca Cafisa, već je neko vreme poznato da je najveći novi talenat italijanske džez scene, koja je kod nas izuzetno popularna. Sa svojim sekstetom i projektom La banda, osvojio je zasluženu pažnju evropske kritike, publike i medija, pa sa pravom možemo reći da će upravo prisustvujemo rađanju jedne nove džez zvezde!

Početkom 2000-ih, Francesco je, kao čudo od deteta, sa 14 godina nastupao po najvećim evropskim festivalima, gostujući u septetu Vintona Marsalisa. Usledili su pozivi drugih američkih i italijanskih umetnika, prvi solo nastupi, albumi, nagrade. 2009, kada je punio 20 godina, nastupao je u Vašingtonu na proslavi inauguracije Baraka Obame, a iste godine fondacija Umbria Jazz proglasila ga je Ambasadorom italijanske muzike u svetu.

Ipak, najveći poduhvat ostvaruje u godini kada premijerno nastupa na Beogradskom džez festivalu.

Posle pretežno reproduktivnog perioda, i prvih, konvencionalnijih autorskih pokušaja, osmislio je i snimio kapitalni projekat “3”. Kolekcija predstavlja njegova razmišljanja o Siciliji, i zvucima uz koje je rastao – trostruki album originalne muzike u pratnji dva mala sastava i velikog orkestra.

Fascinantno delo po emociji podseća na radove Nina Rote i Enija Morikonea.

Premijerno na 31. Beogradskom džez festivalu Fračesko Kafizo predstavlja spoj džeza i muzike Sicilije!

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija