Ove godine Međunarodni beogradski sajam knjiga (60. po redu) traje od 25. oktobra do 1. novembra. Evo nekih hit naslova koje su najavli domaći izdavači, sigurno će se bar neki naći na vašoj listi za kupovinu.

„Idi postavi stražara“ Harper Li (Laguna)

Novo delo autorke romana Ubiti pticu rugalicu, konačno je tu, nakon više od 50 godina. 

Mejkom u Alabami. Džin Luiz Finč vraća se iz Njujorka kući kod svog ostarelog oca Atikusa. U vreme političkih previranja koja prate dodeljivanje građanskih prava crncima i preoblikuju stari Jug, Džin Luizin povratak kući dobija gorkosladak ukus dok otkriva uznemirujuće istine o svojoj porodici, gradiću, ljudima koji su joj najdraži u životu. Uspomene iz detinjstva naviru, a sve njene vrednosti i shvatanja dovedeni su pod sumnju. Izvodeći ponovo na pozornicu nezaboravne likove iz romana Ubiti pticu rugalicu, ovo delo savršeno hvata psihu jedne mlade žene i sveta usred bolnog, mada neophodnog izranjanja iz iluzija o prošlosti, putovanja na kome čoveku vodič može da bude jedino vlastita savest. 

Idi postavi stražara ne samo što potvrđuje neprolaznu izuzetnost prethodnog romana nego je i njegov suštinski važan pratilac koji dodaje dubinu, kontekst i novo značenje jednom klasičnom delu američke književnosti. 

„Šalu na stranu“ Nik Hornbi (Vulkan)

Barbara je rešila da ostvari svoje snove. Zanosna plavuša odbila je krunu na takmičenju lepote u Blekpulu i zaputila se u London da se okuša u onome što je oduvek želela: svetu komedije. Ostavlja iza sebe Barbaru i sve što ona predstavlja,  a na scenu stupa neodoljiva Sofi Stro. 

Dobivši priliku da sarađuje sa scenaristima i producentom kojima se divi, Sofi postaje njihova glavna zvezda i inspiracija, a serija na kojoj rade postiže neslućen uspeh. Dok publika ispred malih ekrana uživa u njihovim duhovitim opaskama, ekipa se neizmerno zabavlja i pošto se kamere isključe. Glumački par Sofi i Klajv, scenaristi Toni i Bil i producent Denis postaju poput porodice, ali stvarni život ubrzo sve više počinje da se prepliće sa redovima scenarija… 

Pronicljiv i neizmerno zabavan, novi roman velikog Nika Hornbija predstavlja pravi spoj onoga po čemu je autor prepoznatljiv: nesavršenih likova koje ne možete da ne zavolite i originalne priče koja oduševljava jednostavnošću, a istovremeno vas primorava da se zamislite i prepoznate sebe u njoj.

„Vejte snegovi“ Džon Grin, Morin Džonson, Loren Mirakl (Urban Reads)

Snežna oluja na veče Božića pretvoriće jedan mali grad u romantični raj, poput onih koje viđate na filmovima. Pa, skoro. Uostalom, šetnja kroz ledeni vazduh usred „nedođije“ se u filmovima obično završava poljupcem sa šarmantnim neznancem. I niko ne bi pomislio da se šetnja kroz metar visok sneg do obližnjeg Waffle Hous-a može završiti zaljubljivanjem u starog prijatelja. Ili da put do istinske ljubavi počinje jutarnjom smenom u Starbaksu. Zahvaljujući ovim popularnim autorima tinejdžerskih romana, magija praznika isijava kroz ove urnebesne i šarmantne isprepletane priče o ljubavi, romansi i poljupcima kakve zaista viđate samo na filmu.

„Sakupljanje vune“ Peti Smit (Geopoetika)

Deca nemaju svest o tome koliko je detinjstvo čarobno; ono je za njih, sasvim jednostavno i bez viška poetičnosti, život. Auru čudesnog dobija tek kad odrastemo, no tada obično nismo u stanju da toj nostalgičnoj iluziji odredimo pravu prirodu i poreklo. Tako nešto polazi za rukom samo odabranima, onima koji svojim delom umeju da pokažu da su sačuvali dete u sebi. Upravo to čini Peti Smit u knjizi Sakupljanje vune, impresionističkoj zbirci slika, utisaka i osećanja iz detinjstva. Sakupljanje vune istovremeno je i poetska proza i roman o odrastanju, u kome junakinja, dok upoznaje svet, manje razmišlja o tom svetu, a više osluškuje sopstveni doživljaj bolnog prelaska iz sveta nevinosti u svet iskustva. Zbog toga u njenoj priči imaginacija odnosi pobedu nad razumom, a umetnost nad životom – čuvajući pri tom svu njegovu lepotu i uzvišenost.  

„Videla I i II“ Elenor Katon (Laguna)

Delo najmlađe dobitnice Bukerove nagrade konačno na srpskom jeziku!

Godina je 1866, a Volter Mudi je došao na Novi Zeland da se obogati na nalazištima zlata. Iste večeri kad je doputovao nailazi na napeti skup dvanaest meštana, koji su se u potaji okupili da razmotre niz nerešenih zločina. Jedan bogat čovek je nestao, jedna prostitutka je pokušala da se ubije, a u kući zlosrećnog pijanca pronađena je ogromna svota novca. Mudi ubrzo biva uvučen u mrežu isprepletenih sudbina, komplikovanu poput rasporeda zvezda na noćnom nebu.

Misteriozni nestanci i pronalasci, zlatna groznica iz devetnaestog veka, čarobni netaknuti predeli Novog Zelanda i živopisni junaci naslikani su na nebeskom platnu. Uživaćete u raskošnom pripovedačkom talentu Elenor Katon, u neverovatnim zapletima i još neverovatnijim obrtima. I videćete da je sve upisano u zvezdama. Knjiga u kojoj je sve povezano, a ništa nije onako kako se čini.

„Betmen Apolo“ Viktor Peljevin (Booka)

Avanture mladog vampira Rame Drugog se nastavljaju! Glamuru i diskursu pridružuje se protest, kako beskonačni tok ljudske patnje ne bi presušio. Ipak, Rama ne želi da se pomiri s takvim stanjem stvari, i uz pomoć novostečenih undead-sposobnosti kreće u potragu za odgovorima. Na tom trnovitom putu čekaju ga nova ljubav, gubitak drevnog tela i susret ne samo s čuvenim Drakulom već i sa samim Betmenom.

„Betmen Apolo“ nije obična književnost, to je umetnička filozofija na zadatu temu. Govoreći univerzalnim jezikom muzike, „Betmen Apolo“ je pravi pank (težnja ka potpunoj nezavisnosti, ličnoj slobodi), ali pritom vrlo psihodeličan. Čitanje Peljevinovih romana odličan je način pomeranja granica svesti. Čitalac ponovo dobija nešto između totalitarne Orvelove „1984“ i Hakslijevog „Vrlog novog sveta“ u prevodu na rusku stvarnost.

U istoj ediciji Booka nam priprema i Peljevinov roman „Empire V“.

„Srećna porodica kaluđera koji je prodao svoj ferari“ Robin Šarma (Vulkan)

Ukoliko spadate u one koji su bili oduševljeni knjigom „Kaluđer koji je prodao svoj ferari“, imamo lepe vesti za vas: stigao je nastavak. 

Džulijan Mantl, nekadašnji advokat koji je na vreme spoznao pravi smisao života, spreman je za nove izazove. Na putu ka ispunjenom, uravnoteženom i radosnom postojanju ne postoji važniji činilac od porodice. Stoga Džulijan u ovoj knjizi izlaže niz pronicljivih spoznaja, zahvaljujući kojima ćete omogućiti detetu da prepozna talente i realizuje svoj naročiti dar. Jedan od rezultata takođe će biti da sa članovima porodice imate odnos ispunjen poverenjem, koji će se pretvoriti u neraskidivo čvrstu sponu.

„Slikar prolaznog sveta“ Kazuo Išiguro (Dereta)

Romani Kazua Išigura bave se temom sećanja i ljudskog života koji je, u trenutku kada se o njemu pripoveda, već ostao negde u prošlosti.  Masuji Ono, glavni junak ovog romana, slikar, se posle Drugog svetskog rata, za vreme koga je bio deo propagandne mašinerije Japana, nalazi nad ruševinama svog života, mrtvom porodicom, pogrešnom ideologijom i dilemom otadžbina ili umetnost.

Ovaj roman oslikava promenu kulturnih i društvenih obrazaca, načina ponašanja jedne zemlje na prelazu iz jedne epohe u drugu.

„Peti talas“ Rik Jensi (Urban Reads)

Nakon prvog talasa, ostala je samo tama. Nakon drugog, pobegla je šaka srećnih. Nakon trećeg, preživela je samo šaka nesrećnih. Nakon četvrtog talasa, zaživelo je jedno jedino pravilo: nikome se ne može verovati.

Ekranizacija ovog sjajnog Sci-Fi romana nas očekuje naredne godine, sa Cloe Grace Moretz u glavnoj ulozi.

Do kraja godine, Urban Reads najavljuje i drugi deo ove trilogije.

„Rat nije ženskog roda“ Svetlana Aleksijević (Arhipelag)

Roman dobitnice ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost pronaći ćete na štandu izdavačke kuće Arhipelag. Ova knjiga je priznanje i dokumentacija ljudskog sećanja. U njoj govori više od 200 žena, objašnjavajući kako mlade devojke, koje su sanjale o udaju, postaju vojnici 1941. godine. Više od 500 000 hiljada žena je u Rusiji učestvovalo u Drugom svetskom ratu. Ne samo što su lečile i spasavale muškarce, već su rame uz rame sa njima stajale na frontu. Ovogodišnja Nobelovka je radila na ovoj studiji četiri godine, posetivši pri tome više od 100 gradova i sela, gde je prikupljala priče ženskih ratnih veterana. 

„Akrepski odred“ Teri Pračet (Laguna)

Tradicionalno nas, svakog oktobra, čeka novi prevod Pračeta u izdanju Lagune. Tako je i ove godine.

Poli Perks je morala na brzinu da postane dečko. Bilo je lako ošišati se, lako navući pantalone. Malo je potrajalo dok je naučila da prdi i podriguje pred svima i da hoda kao majmun...

A sada je krenula u vojsku ne bi li pronašla nestalog brata.

Međutim, u toku je rat. Uvek je neki rat u toku. Poli i ostali regruti zadesili su se u njemu do guše, i to bez obuke, a neprijatelji ih progone.

Jedino što im ide u prilog jeste činjenica da je uz njih najprevejaniji narednik u celoj vojsci, kao i jedan vampir, strastveni ljubitelj kafe. Dobro... imaju i Tajnu. A da bi dospeli u srce neprijateljske teritorije, moraju do krajnjih granica da stave na probu spretnost i snalažljivost... Akrepskog odreda.

„Kutija za snove“ Nora Roberts (Vulkan)

Fanove Nore Roberts obradovaće vest da Vulkan sprema novi roman ove autorke.

Lajla Emerson je nezavisna mlada žena koja, izuzev likova iz romana koje piše, ne voli da se vezuje ni za koga i ni za šta. Nema čak ni stalno prebivalište. Kada se iznenada nađe u ulozi jedinog svedoka tajanstvenog zločina, život će joj se iz korena promeniti, a Lajla će po prvi put poželeti da raspakuje kofere i da ima nekoga kraj sebe...

Umetnik Ešton Arčer odlučan je da istraži istinu o smrti svog brata, a Lajla je jedina osoba koja mu u tome može pomoći. Zalazeći sve dublje u svet trgovine dragocenostima, gde vrednost antikviteta daleko nadmašuje cenu ljudskog života, suočavaju se sa nemilosrdnim lovcima na umetnine koji ne prezaju ni od čega da bi došli do onoga što žele.

Dok se oko njih sve čvršće steže mreža pohlepe i beskompromisne opsesije, Ešton i Lajla moraće da se izbore sa opasnim neprijateljem, ali i sa sopstvenim neočekivanim emocijama.

Autorka teksta je Sandra Bakić Topalović sa bloga Stsh's Book Corner 

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija