Sezona najprestižnijih filmskih nagrada uveliko traje.

Nakon što smo pre nekoliko dana saznali ko je osvojio kipić ovogodišnjih Golden globes nagrada, ekipa američkog Elle-a je odlučila da kontaktira stručnjaka u domenu filma, Bena Lyonsa inače glavnog kritičara i novinara filmskog portala IMDB, ali i lista Tribune i sazna ko su njegovi Oskar favoriti.

S obzirom da je za američki Elle uspeo da pogodi više od 80% posto dobitnika Zlatnih globusa, nekako smo i mi kao i naše američke kolege ubeđeni da se u njegovim predviđanjima kriju dobitnici. 

Pa, Ben, da li i i ti kao i mi misliš da će Leonardo DiCaprio konačno da dobije Oskara?

Da. Uveren sam kako u glavnim kategorijama za glumce nema nikakve dileme ko će osvojiti zlatnog kipića. Leo i Brie Larson su sigurni dobitnici.

A u sporednim? Zašto si tu toliko sumnjičav? 

Pa zato što mislim da apsolutno niko nema blagu predstavu ko bi mogao sigurno da pobedi. Nekoliko glumaca je u igri, a niko se nije toliko izdvojio. Bio sam prilično iznenađen kada je Winslet osvojila Golden globes za Sporednu. Mislim da je tome doprineo snažan blok stranih novinara. Lično očekivao sam da tu nagradu osvoji Jennifer Jason Leigh (The Hateful Eight). Jane Fonda se pojavljuje u jednom sceni filma Youth, ali je maestralna. Ipak, mislim da to nije dovoljno da joj obezbedi Oskara.   

Pa ko bi onda po tebi trebao da pobedi?

Rachel McAdams je bila odlična u Spotlight-u. U filmu u kome dominira muška ekipa, ona je sve njih zasenila, glumeći u svom prepoznatljivom, drčnom stilu. Što se tiče muškaraca, tu bih prednost dao Michaelu Shannonu koji ima po meni velike šanse za ulogu u filmu 99 Homes. Voleo bih da on osvoji. Michael je već bio nominovan pre za Najbolju sporednu ulogu za ulogu u filmu Revolutionary Road. Mislim da ima dobre šanse da sada trijumfuje. Videćemo. 

Da li je onda sasvim sigurno da će The Revenant pobediti u glavnoj trci za Najbolji film?

Rekao bih da, da. U taj film je uloženo dosta novca, ali i zarađeno više nego očekivano. Film je odlično prošao u bioskopima, obiluje sjajnim glumačkim ulogama, dramatičan je i nekako izvan svih ostalih po priči. Nije mi samo jasno zašto niko ne spominje Toma Hardyja koji je odigrao fenomenalno suparnika kome se Leov lik sveti. Tom bi takođe mogao da osvoji Oskara u Sporednoj, ako mene pitate, pa mi nije jasno zašto je zapostavljen i zaboravljen u predviđanjima. Ako baš The Revenant ne osvoji, onda velike šanse sigurno imaju Spotlight i The Big Short. 

Šta se desilo sa filmom Carol?

Carol je u istoj situaciji kao i The Danish Girl. Dobar, ali mu fale brojevi i malo dramatike da bi odneo pobedu u Oskar noći. 

Pored SAG nagrada koje su nekako najbolji pokazatelj ko bi mogao da osvoji Oskare ove godine, na šta bismo trebali još da obratimo pažnju? 

The guild awards, ako želimo da vidimo ko bi mogao da osvoji nagrade u kategorijima Najbolji režiser i producent. Takođe mislim da DGA nagrade imaju više od 90% poklapanja sa Oskarima u poslednjih 20 godina. 

A Star Wars?

Nažalost, ne očekujem da trijumfuju u kategoriji za Najbolji film. U domenu scenskih efekata, da, ali čak i u montaži i fotografiji verujem da će nagrade otići, i to sasvim zasluženo filmu The Revenant.  

U međuvremenu smo saznali i nominacije za Oskare: 

Najbolji film

“The Big Short”

“Bridge of Spies”

“Brooklyn”  

“Mad Max: Fury Road”

“The Martian”

“The Revenant”

“Room”

“Spotlight”

Najbolji glumica

Cate Blanchett, “Carol”

Brie Larson, “Room”

Jennifer Lawrence, “Joy”

Charlotte Rampling, “45 Years”

Saoirse Ronan, “Brooklyn”

Najbolji glumac

Bryan Cranston, “Trumbo”

Matt Damon, “The Martian”

Leonardo DiCaprio, “The Revenant”

Michael Fassbender, “Steve Jobs”

Eddie Redmayne, “The Danish Girl”

Najbolja sporedna glumica

Jennifer Jason Leigh, “The Hateful Eight”

Rooney Mara, “Carol”

Rachel McAdams, “Spotlight”

Alicia Vikander, “Ex Machina”

Kate Winslet, “Steve Jobs”

Najbolji sporedni glumac

Christian Bale, “The Big Short”

Tom Hardy, “The Revenant”

Mark Ruffalo, “Spotlight”

Mark Rylance, “Bridge of Spies”

Sylvester Stallone, “Creed”

Najbolji režiser

Adam McKay, “The Big Short”

George Miller, “Mad Max: Fury Road”

Alejandro G. Innaritu, “The Revenant”

Lenny Abrahamson, “Room”

Tom McCarthy, “Spotlight”

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> http: //www.viber.com/ellesrbija