Beogradski Šopen Fest je internacionalni kulturno - obrazovni projekat koji od 2012. organizuju umetničko udruženje Kreartiva i najstarija beogradska MŠ Stanković.

BŠF promoviše klasičnu muziku predstavljajući lik i delo jednog od najvećih kompozitora u istoriji čovečanstava - Frederika Šopena, sa fokusom na mladim talentima, ali i promociji vrhunske pijanističke umetnosti u našoj sredini i okruženju.

BŠF obuhvata: Internacionalno pijanističko takmičenje za mlade talente u MŠ Stanković, master klas, koncerte, stručna predavanja, muzičke radionice za decu i predstavlja značaje umetnike, pedagoge i predavače.  

Iz ovogodišnjeg programa Beogradskog Šopen Festa, izdvajamo:

1. Ekskluzivno, na Kolarcu 27.2. u 20:00h, nastupiće mladi hrvatski pijanista Aljoša Jurinić (finalista prestižnog Šopenovog konkursa u Varšavi 2015.), uz pratnju Simfonijslog orkestra RTS sa maestrom Bojanom Suđićem. Koncert je organizovan u saradnji sa Muzičkom produkcijom RTS.

26-godišnji pijanista Aljoša Jurinić je plasmanom u prvih deset pijanista na najprestižnijem svetskom pijanističkom takmičenju - Šopenovom Konkursu u Varšavi 2015. godine, skrenuo pažnju svetske pijanističke scene i dobio izuzetne angažmane među kojima je koncert u Karnegi Holu sredinom aprila, zatim tokom leta u Varšavi u Crkvi sv.

Krsta gde se čuva Šopenovo srce. Nominovan je za ličnost godine u Hrvatskoj, a i hrvatski Elle je nedavno objavio tekst o Juriniću takođe. Koncert A.Jurinića na Kolarcu, kao jedinog pijaniste iz regiona koji je ikada ušao u finale čuvenog varšavskog takmičenja, predstavlja ekskluzivitet za kulturni život Beograda i Srbije, kao i priliku da stručna ali i šira publika čuju vrhunsko pijanističko umeće i upozna mladog umetnika izuzetnog i prefinjenog senzibiliteta.

Aljoša Jurinić će se predstaviti i 28.2. u 16:00h, Svečanoj sali MŠ Stanković, na otvorenom predavanju Međunarodno takmičenje Frederik Šopen – nekad i sad i Susret sa umetnikom.

Osim njega, na predavanju će govoriti i muzikolog, prof. Dragoljub Katunac, kao dugogodišnji izveštač sa čuvenog pijanističkog konkursa Frederik Šopen u Varšavi, i kao moderator programa prof. i pijanista Dragomir Bratić, predsednik Klavirske sekcije beogradskih muzičkih škola i direktor Republičkog takmičenja muzičkih škola Srbije.

2. Koncert Fest gosti, 28.02.2016. u 18:00h, Svečana sala MŠ Stanković,nastupaju talenti muzičke škole Vladimir Đorđević iz Jagodine i Orkestar El Sistema Srbija.

Nakon toga sledi predavanje o programu El Sistema Srbija - Đurđa Papazoglu i Marijana Milošević Simić, direktorke Udruženja Music Art Project, koje od 2014. u Srbiji sprovodi novu metodu rada zaštićenu od strane UNESCO.  El Sistema Srbija je program koji pruža mogućnost svakom detetu, bez obzira na društveni status, godine ili talenat, da se besplatno bavi muzikom. Na ovaj način i BŠF doprinosi širenju misije važnosti socijalne inkluzije kod svoje publike. Ulaz slobodan.

3. Pijanistički resital srpskog pijaniste Mihajla Zurkovića 29.2. u 19.30h, u Skupštini grada Beograda, kada će nastupiti i prvonagrađeni na Pijanističkom Takmičenju BŠF. Ulaz slobodan.

4. Humaitarni koncert ŠOPEN KAO INSPIRACIJA, 1.3. u 19:30h, u Skupštini grada Beograda. U saradnji sa humanitarnom organizacijom BELhospice, za predstavnike diplomatije i biznis sektora, kao i širu publiku, kamerna dela F. Šopena izvešće renomirani srpski umetnici: Ljubiša Jovanović - flauta, Sandra Belić - violončelo, Tatjana Obrenović - mecosopran, Bojana Dimković, Hrvoje Ivović i Maja Rajčić – klavir kao i dečji hor El Sistema Srbija.

U okviru BŠF će biti i PROGRAM ZA DECU na Kolarcu (Kako se sluša Šopen, cena 100 RSD) i u DKC Majdan (Muzičke radionice, prijave na sopenijada@gmail.com).

Više o festivalu možete da pročitate na zvaničnom sajtu BŠF-a.

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> http: //www.viber.com/ellesrbija