Belgrade to Bowie je u osnovni velika izložba fotografija Brajana Rašića, svetski poznatog muzičkog fotografa, koji je više od dve decenije bio jedan od Bouvijevih zvaničnih fotografa. Tako će se na ovoj izložbi naći 100 Rašićevih fotografija iz različitih Bowiejevih faza na velikim formatima.

Brajan Rašić je rođeni Beograđanin, koji se proslavio u Londonu kao fotograf velikih svetskih muzičkih zvezda, a našoj javnosti je možda najviše poznat kao zvanični fotograf legendarnih Roling Stonsa.

Zahvaljujući velikoj podršci Raiffeisen banke, koja je pokrovitelj ove izložbe i Gradu Beogradu, Beograđani će naredna tri meseca u Jugoslovenskoj kinoteci moći da uživaju u Rašićevim fotografijama, ali i u vrlo uzbudljivom i bogatom  pratećem programu.

Posetioci Kinoteke imaće jedinstvenu priliku da vide na jednom mestu radove brojnih beogradskih umetnika, kojima je Bowie bio direktna inspiracija za njihove radove: Nemanja Jehlička, Mateja Petković, Željka Mićanović Miljković, Svetlana Ninoković, Marko Lađušić, Goran Milanović, Nino Maljević, Aleksandar Gligorijević, Goran Vitanović, Milorad Stajčić…

Zahvaljujući domaćoj izdavačkoj kući Mascom. Posetioci ove izložbe moći će da pogledaju izložene omote Bowijevih ploča, a među njima su neka zaista retka izadnja.

Uz podršku Grada Beograda i u saradnji sa festivalom DEV9T, Beograd će u junu dobiti mural posvećen Davidu Bowiju, koga će raditi poznati beogradski graffiti umetnici.

Belgrade to Bowie najavljuje poseban filmski repertoar, koji će sadržati filmove u kojima je Bowie igrao, snimke njegovih koncerata, spotove, posebne muzičke događaje, sa nastupima domaćih autora, koji će izvoditi omiljene Bouvijeve pesme, umetničke radionice, strip crtače, tribine, muzičke kvizove, nagradne igre, biblioteku i brojne druge aktivacije.

David Bowie i Brajan Rašić su se upoznali početkom ’80-ih godina. Njihova saradnja trajala je do Bowijevog poslednjeg nastupa, 2006. godine. 

Posetioci izložbe će tako  zaviriti u neke od najzanimljivijih trenutaka ove velike muzičke legende, a upoznaće se bolje i sa delom našeg najvećeg muzičkog fotografa – Brajana Rašića.

Autori ovog ambicioznog projekta su Barbara Garčević i Sergej Trifunović. Originalna i zahtevna postavka izložbe delo je Jasmine Holbus, produkciju je radila Maria Jelseijević, a vizualni identitet studio Design Büro iz Beograda, dok je cena ulaznice 300 dinara, 

Za Bouwijeve fanove, koji budu imali želju da više puta posete ovu izložbu, organiztor je pripremio ograničen broj specijalnih propusnica od 1000 dinara, koje će važiti 15 dana, a sa kojima se obezbeđuje i popust od 15% na sve suvenire, knjige, ploče i diskove. 

Izložba BELGRADE TO BOWIE će trajati do 21. avgusta 2016.

Intervju sa Branislavom pročitajte u junskom broju koji je u prodaji od 21. maja!

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija