"Praški metro" - Mustafa Zvizdić 

U vremenu u kojem je previše nabeđenih i izgubljenih, neko ko ima autentične dileme i postavlja nas pred njih pravo je osveženje. I dobitak. Kao i njegova poezija.

Nakon sklapanja korica ove knjige, ostaje veliki broj pitanja, ali jedno od glavnih je – “kako je toliko puno stvari i pojava našlo mesto na tako malo stranica?”

Zaboravljena generacija, melanholija, humor, jazz, sport, književnost, antropologija, putovanja, pošast nacionalizma, preživljene iluzije, razočarenja, nade, sve to ravnopravno igra u ovoj knjizi.

Naizgled jednostavno, ali, verujte na reč, to je vrhunsko umeće.

Bilo da su spomenuti ili ne, ovom knjigom defiliraju najrazličitiji likovi, i njihovi uticaji: Arvidas Sabonis, Franz Kafka, Gregor Samsa, Mikkel Hansen, Grace Kelly, Blaž Slišković, Stevan Sremac, Gregor Strniša, Wynton Marsalis, Humprey Bogart i Ingrid Bergman, Ondruš i Panenka, Bedanec i Milutin Kukanjac, Alain Delon i Čajkovski, Stevan Sremac, Zbigniew Herbert, Jack Nicholson …

I sve je to Mustafa Zvizdić, koji piše prstom po zraku. I piše majstorsku poeziju.

"Od Ivana do Azize“ - Ahmed Burić

Burićeva novinarska esejistika eruditska je ali nerazmetljiva, neagresivna ali moralno izoštrena, bogata nijansama, nikad crno-bela, sposobna oljuštiti situaciju do zadnjeg sloja, kao luk.

Pisana je iz čvrstog pogleda na svet, a opet nikad s patronizirajućeg vidikovca, i nikad bez ispitivanja sopstvenih polazišta. Ona je obrazovana i inteligentna, a – kao što nas Italo Calvino naučio – na svetu postoji samo jedna dobra metoda. To je, svakako, inteligencija. 

Ovo je knjiga kolumni iz ugla čoveka koji je upijao sve promene koje su zadesile Sarajevo poslednjih deset godina.

Elma Porobić:  „Tamo gde se čuje smeh“ 

Elma Porobić jedna je od retkih autorki bosanskohercegovačke književnosti ovog žanra. Seksualizacija priča nije toliko eksplicitna u njihovom sadržaju nego u njihovoj čitalačkoj interpretaciji (taj svet nije prikazan nego nagovešten). Ta vrsta poetike nagoveštaja, gde tišina i praznina rezova nivoa teksta preoblikuju svoje značenje na nivo čitateljske recepcije, jeste, čini se, i najveća vrednost ove zbrike. Ako teorija recepcije ima svoju argumentovanu upotrebu, onda je to ponovo potvrđeno u interpretaciji i analizi priča Tamo gdje se čuje smijeh

Ovo je knjiga o ostvarenju čitavog seksualnog sistema koji poručuje da žena nikada nije ono što bi hteo od nje da napravi svet muškog diskursa, dakle, da nije nikada toliko ona sama, sve dok ne prihvati da prvo udovolji sebi, da uživa u sebi, da jednu želju i transcedenciju nađe u sopstvenoj slici.

Elma Porobić svog čitatelja uvodi u ženski svet diskursa, tamo gde je stid i dvosmislenost najjača, tamo gde, kao u sevdalinci, samo kroz pesmu možemo čuti i osetiti čudesni svet ženske intime.

Naslovna stranica knjige u potpunosti dočarava njen sadržaj. U pitanju je slikarska reinterpretacija Botticellijeve Venere. Dizajner nije pogodio sa ovom ilustracijom samo u smislu prvobitnog značenja Botticellijeve slike, nego i u smislu rezova koji su uočljivi na pojedinim delovima tela boginje, a obeležavaju vizuelno naslove priča Elme Porobić.

„Pričaj Lilit“ - Nermina Omerbegović

Novinarka i spisateljica Nermina Omerbegović (Sarajevo, 1964.) sa svojom je poezijom već dvadesetak godina prisutna u Bosni i Hercegovini, ali i u postjugoslavenskim okvirima. Ipak, iako se često javljala u književnoj periodici, pesničke knjige Omerbegović objavljuje retko. 

Pričaj Lilit neobično je strukturirana poetska zbirka. Iako obimom pozamašna, ona nije podeljena na cikluse pesama, ali bez obzira na to počiva na jasno zacrtanome konceptu. Započinje s nekoliko pesama koje u humorno-ironijskom ključu preispituju odnose između likova Lilit, Eve/Have i Adama/Adema, ali i personificiranih Zmije i Jabuke iz Rajskoga vrta.

Tekst: Danijela Golijanin

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija