Donosimo vam 10 najzanimljivijih filmova u ovom trenutku, među kojima se krije i dobitnik Oskara, ako nas pitate.  

The Birth of a Nation

Najuspešniji film ovogodišnjeg Sundance festivala predstavlja senzacionalnu dramu o životu Nata Turnera, koji je predvodio legendarni bunt robova 1830. godine u Virdžiniji.

Film je snimljen pod režiserskom debitanstkom palicom glumca Nate Parkera sa budžetom od 17.5 miliona dolara, a premijerno je predstavljen u januaru na Sundance festivalu kada je osvojio Nagradu publike i Gran Pri.

Zašto bi baš ovaj film mogao da trijumfuje na Oskarima? Zbog sve učestalije debate o tome kako se najbitnije nagrade dodeljuju samo belcima (#OscarsSoWhite). 

The Founder

"Kako smo došli tako daleko, čak u 21. vek bez filma o McDonalds-u", da li ste se ikad zapitali?! Ovo je upravo film o američkom biznismenu Rayu Krocu, čoveku koji je uspeo da Mickey D (sleng naziv za Mek, koji se mahom najviše koristi u Americi i Kanadi) transformiše od skromnog restorančića u globalni brend, fast food carstvo.

Možete da pretpostavite da je na delu fascinanta bigrafska priča. U ulozi Raya se našao Michale Keaton ( propustio da osvoji Oskar nagradu za maestralno odigranu rolu u nagrađivanom Birdmanu), dok Nick Offerman i John Carroll Lynch glume McDonald braću koja su 1961. godine prodala svoj udeo u firmi za 2.7 miliona nesvesna da će njihov mali biznis uskoro vredeti 10 puta više. 

La La Land

Emma Stone i Ryan Gosling izgledaju tako zaljubljeno i razigrano u filmu koji predstavlja ljubavno pismo, odu zlatnim godinama američkog mjuzikla. Film je inspirisan slavnim plesnim parom na filmskom platnu - Fred Astaireom i Ginger Rogers.

Gosling glumi jazz pijanistu dok je Emma talentovana, mlada glumica. Par se bori da spasi i održi svoju vezu nakon što oboje postaju poznati. Iza rediteljske palice je Damien Chazelle čija nezaboravna jazz drama "Whiplash" je bila neočekivano u igri za Oskara prošle godine.

Ovo je onaj film koji nudi nekoliko elemenata koji su do sada krasili skoro sve Oskar dobitnike - mrvicu magije, dosta glamuroznog Holivuda, priličnu dozu zabave i atraktivnu, a realnu ljubavnu priču. 

Manchester By The Sea

Porodična drama o čoveku (Casey Affleck) koji se vraća u svoj rodni grad nakon smrti brata ne bi li preuzeo brigu o nećaku koji je ostao bez oca.

U filmu pored mlađeg Afflecka glumi i Michelle Williams, dok je režija poverena omiljenom reditelju-scenaristu Holivuda, Kennethu Lonerganu koji je imao veliku pauzu od filma "Margaret" iz 2011. godine.

Passengers

Kad malo bolje pogledate, nijedan film u kome je glumila Jennifer Lawrence nije prošao loše, kako na blagajni, tako i u sferi nagrada. "Passengers" je naučno fantastična romansa koja prati dva stanara svemirskog broda koji putuju ka dalekoj, nepoznatoj planeti - on je mehaničar, dok je ona pisac.

Njihov put je planiran da potraje 120 godina, ali se usled loše hibernacije u spavaćim sobama vrata broda otvaraju, što ima posledice da se par probudi 60 godina ranije od planiranog. Režiserska palica je pripala Mortenu Tyldumu koji stoji iza sjajnih ostvarenja The Imitation Game i Headhunters