Festival će se sastojati iz tri programske celine: Istorija italijanskog filma od 17. septembra, Glavni program: Savremeni italijanski film od 22. do 25. septembra i Panel i susret visokih predstavnika italijanskog filma sa predstavnicima filmske industrije Srbije u cilju stvaranja šire međusobne saradnje.

Svečano otvaranje zakazno je u Jugoslovenskoj Kinoteci za petak, 16. septembar sa početkom u 20:30 časova koncertom “Vrhunska muzika italijanskog filma” na kome nastupaju svetski poznati umetnici Mauro Maur (truba) i Francoise de Clossey (klavir).

To će biti jedinstvena prilika da se čuje muzika Morikonea, Rote i ostalih velikih kompozitora filmske muzike. Mauro Maur je direktno sarađivao na filmskoj muzici italijanskih kompozitora i zvuci njegove trube čuju se u kultnim filmovima. Ulaz na otvaranje je slobodan.

Program “Istorija italijanskog filma” počinje 17. septembra selekcijom italijanskih remek dela sedme umetnosti, među kojima su filmovi Roberta Roselinija, Vitorija De Sike, Bernarda Bertolučija, Lukina Viskontija, Federika Felinija, Pier Paola Pazolinija, Mikelanđelo Antonionia, Gabriele Salvatoresa i Roberta Beninjija.

Od 22. do 25. septembra Jugoslovenska Kinoteka predstaviće glavni program “Italijanski savremeni filmovi” na kome će se naći novi filmovi poput: SUĐENJE MATA HARI (2016) - režija: Rosana Patricija Siklari, OSVAJANJE USPONA (2015) – Roza Kjara Skaljone, POVRATAK ŽENE (2016) - Emanuele Imbuči, USTIKA: NESTALI DOKUMENTI (2016) - Renco Martineli i drugi. Reditelj Martineli biće gost festivala u Beogradu.

Pored filmskog programa Italijanski institut za kulturu u Beogradu 23. septembra organizuje panel i sastanke sa predstavnicima italijanske i srpske kinematografije. Poseban fokus biće na mogućnostima snimanja u Italiji koje će predstaviti Italijanska filmska komisija, kao i na srpsko-italijanskim koprodukcijama. Sastancima će prisustvovati predstavnici Rai Cinema, Ministartsva kulture i turizma Republike Italije, Italijanske filmske asocijacije. Govoriće i Ugo di Tulio, profesor sa Univerziteta u Pizi, kao i Nikola Đuliano, producent Oskarom ovenčanog ostvarenja “Velika Lepota” (La grande bellezza) i stalni saradnik Sorentina.

Festival italijanskog filma je jedinstvena prilika da publika u Beogradu uživa u savremenom italijanskom filmu kao i da srpska kinematografija uspostavi širu saradnju sa Italijom. Postoji tradicija italijansko-srpskih koprodukcija, najčešće su italijanski filmovi snimani u Srbiji, a najnovija saradnja je u okviru filma “Questi giorni”, koji se trenutno  prikazuje na Filmskom festivalu u Veneciji.

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija