Dvadeset drugi Festival autorskog filma (FAF) biće održan u Beogradu od 25. novembra do 3. decembra, a publiku očekuje vrlo obiman program. Preko 80 filmova biće prikazano za deset dana u deset sala.

Festival će početi projekcijom filma „I, Daniel Blake“ slavnog reditelja Kena Loucha,  dobitnika „Zlatne palme” ovogodišnjeg Kanskog festivala. Ovaj socijalno angažovani film govori o borbi malog čoveka sa sistemom, odnosno naporima stolara Daniela Blake da dobije naknadu u Britaniji nakon infarkta.

Daniel Blake radi kao stolar veći deo svog života u Njukaslu.

Sada, po prvi put, treba mu pomoć od države. Putevi mu se ukrštaju sa Katie, samohranom majkom dvoje dece, Daisy i Dilana. Katiena jedina šansa da pobegne iz sobe hostela u Londonu je da prihvati stan u gradu koji ne poznaje, koji je udaljen skoro 500 km.

Daniel i Katie se nalaze u ničijoj zemlji, upleteni u ,,bodljikavu žicu” birokratrije savremene Britanije.

Ken Louch (1936) je engleski filmski i televizijski reditelj.

Poznat je po naturalističkom stilu i socijalno angažovanim delima, kao i po socijalističkim životnim idealima. Na Kanskom festivalu 2016. godine, sa filmom ,,I, Daniel Blake’’ osvojio je drugu Zlatnu palmu (nakon filma „Vetar koji njiše ječam’" nagrađenog 2006).

Louch je i jedan od začetnika žanra dokumentarne drame, nastale kombinovanjem francuskog novog talasa i italijanskog neorealizma.

Poznat kao politički aktivista i levičar, režirao je filmove koji su osvojili brojne nominacije i nagrade na prestižnim svetskim festivalima. Pored Kanskog, osvajao je priznanja na Venecijanskom i Berlinskom festivalu, a dobitnik je i britanske nagrade BAFTA.

U glavni program ovogodišnjeg festivala uvršćeno  je dvadeset jedno ostvarenje od kojih se jedanaest takmiči za Gran pri festivala „Aleksandar Saša Petrović”. Pored glavnog programa, festival je ove godine bogatiji sa još većim brojem pratećih programa.

Do 3. decembra biće prikazan raznovrstan program sačinjen od pobednika svetskih filmskih festivala, novih ostvarenja reditelja koji su miljenici publike, kao i filmova koji pokazuju nove tokove u autorskom filmu.

Glavna sala festivala i ove godine biće Dom omladine Beograda, dok će se festival održati i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, staroj i novoj zgradi Muzeja Jugoslovenske kinoteke, bioskopu „Fontana“, UK Parobrod, UK Palilula, Domu kulture Studentski grad i Art bioskopu- Kolarčeva zadužbina.

Ovogodišnji vizual radili su Braća Burazeri i inspirisan je filmovima i poetikom Kena Loucha. 

Kompletne informacije o programu naćiće se na sajtu festivala, na adresi www.faf.rs. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/