Portal National Geographic je sastavio listu najprijatnijih, najudobnijih i najlepših prodavnica knjiga na svetu.

(Najbolji svetski gradovi kulture i umetnosti)

Neke od njih poseduju bogatu istoriju, te nose šarm prošlih vremena, dok su neke poznate po fantastičnom enterijeru koji spaja gradski kafe, biblioteku i knjižaru.

U nastavku vam predstavlamo 10 najfascinantnijih....

Knjižara „Knjige Atlantide“ na Santoriniju

Grupa prijatelja iz Engleske, Kipra i Sjedinjenih Američkih Država je došla na ideju da osnuje ovu knjižaru na grčkom ostrvu, a ona je vremenom postala pravi simbol područja na kom se nalazi. Prelepa i popularna knjižara bila je domaćin mnogih književnih večeri, javnih čitanja, kao i festivala filma i hrane. 

10 najfascinantnijih knjižara na svetu

Foto: Porfimedia

Kafe-knjižara Cafebreira el Pendulo u Meksiko Sitiju

Ova prelepa prodavnica knjiga je veoma prostrana, a krase je viseće police i upečatljivo klatno koje visi s plafona. U njeoj se mogu pronaći pretežno izdanja španskih i engleskih izdavača. 

Kanadska knjižara „Knjige Manroovih“u Viktoriji

Alis Manro je 1963. godine, tačno 50 godina pre nego što je osvojila Nobelovu nagradu, otvorila knjižaru sa svojim suprugom Džimom. Manroovi su knjižaru otvorili na mestu gde se nekada nalazila banka, a ukrasili su je predivnim tkaninama i jednostavnim bojama.

10 najfascinantnijih knjižara na svetu

Foto: Profimedia

„Ateneov veliki sjaj“, knjižara u Buenos Ajresu

Argentinska knjižara je čuvena po tome što se u njoj održavaju umetnički performansi i igraju pozorišni komadi, na šta ukazuju i zanimljiva arhitektonska rešenja. Nakon što zakoračite u ovu prodavnicu knjiga, osetićete se kao da ste ušli u svet nekog romana francuskog realizma.

10 najfascinantnijih knjižara na svetu

Foto: Profimedia

„Svetla prerije“u Ajovi„Povelov grad knjiga“u Portlandu

Zastava najveće samostalne knjižare na svetu proteže se ispred čitavog jednog bloka u Portlandu. Ova prodavnica knjiga podeljena je u sobe, koje su označene posebnim bojama i čuvaju nove i polovne knjige raspoređene po žanrovima. Ona je do sada organizovala veliki broj večeri posvećenih dečijoj kjniževnosti, druženju književnih klubova i mnogih drugih zanimljivih događaja. Štaviše, ljubitelji pisane reči u Portlandu gotovo svakodnevno istražuju svet književnosti u ovom malom i toplom kutku.

10 najfascinantnijih knjižara na svetu

Foto: Profimedia

Na sledećoj strani pogledajte narednih 5 najfascinantnijih knjižara na svetu...