Belle de Jour (1967)

Ovaj francuski film Luisa Bunuela je odličan primer seksi filma koji nije stavljen u neki određen kulturološki kontekst. Da li znate da je baziran na noveli Josepha Kessela? Mnogi veliki erotski filmovi su u početku bili knjige.

Možda zbog toga što su tako zarobili vizuelnu maštu režisera, sigurnih u sopstvene vizije. Ovo je priča o ženi koju glumi Catherine Deneuve, koja je udata za savršenog muškarca, ali koja u slobodno vreme ne može da odoli svojoj želji da radi kao prostitutka ne bi li zadovoljila svoju seksualnu želju.

Trans-Europ-Express (1966)

Iako nije sasvim baziran na noveli, scenarista i režiser ovog erotskog trilera nije niko drugi do Alain Robbe-Grillet, otac nouveau roman literature. Pravog zapleta nema, ali pokušajte samo da skrenete pogled sa Marie-France Pisier u savršenom uglastom crnom brushalteru, vezanu za ram kreveta.

Ovaj film je dokaz da igranje igrica i zagonetki može biti najerotskiji čin. Ostale filmove Robbe-Grilleta takođe vredi pogledati.

Crash (1996)

Ovo je priča o paru koji živi u otvorenom braku i opasnostima i čarima ekstremnog fetiša.

Film je postao nerazdvojiv od režisera Davida Cronenberga, ali, kao Belle de Jour, pravi kreator je pisac (J.G. Ballard). Radi se o obliku parafilije u kom ljudi dobijaju erotsko zadovoljenje učestvovanjem u sudarima automobila, čisto da znate.

Henry & June (1990)

Baziran na knjizi eksperta erotike, Anais Nin, ovaj film predstavlja vizeulnu verziju psihoseksualnog trougla Henrija Millera. I ovde su sugestivne mentalne igre zamena za eksplicitno.

Betty Blue ili 37° 2 le matin (1986)

Francuski naslov filma je u stvari temperatura tela koju ima trudnica. Priča, bazirana na noveli Philippe Djiana, prati Zorga, koji posle Betinog gubljenja bebe doživljava mentalni slom i navodno je guši iz samilosti. Uvrnuta radnja koja je pokupila filmske nagrade.

Emmanuelle (1974)

Ovaj film, baziran na istoimenoj knjizi, pripada seksualnijoj, softcore vrsti, i izrodio je čitavu seriju filmskih kopiranja. Knjiga je napisana pod pseudonimom, Emmanuelle Arsan, da bi se zaštitio identitet francuskog diplomate. TV serija inspirisana ovim filmom postala je neraskidivi deo rituala odrastanja mnogih evropskih dečaka.

The Lover (1992)

Jean-Jacques Annaud je snimio ovu verziju omiljene knjige Marguerite Duras o mladoj devojci i njenoj prvoj romansi sa starijim čovekom koja se odigrava na raznim kontinentima.

The Dreamers (2003)

Drama Bernarda Bertoluccija bazirana na knjizi Gilberta Adara "Holy Innocents". Mladi Amerikanac u Parizu kasnih šezdesetih je već dovoljno primamljiva ideja, ali tu je i "trojka" sa Evom Green.

Angel Heart (1987)

Scenario i režiju ovog trilera potpisuje Alan Parker, a baziran je na Hjortsbergovoj "Falling Angel". Pojavljuju se  Charlotte Rampling i Lisa Bonet. Parkerova posvećenost vizuelnoj tačnosti dovela ga je u New Orleans, lokaciju oronule hotelske sobe gde krv kaplje na izopačene ljubavnike u krevetu.

La Reine Margot (1994)

Prvi rad pokojnog Patrice Chéreaua inspirisan je romanom Aleksandra Dime. Ovde vidimo Isabelle Adjani u najlepšem izdanju kako vodi ljubav sa Vincentom Perezom. To je priča o strastvenoj aferi između vojnika i njegove kraljice.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/