Pevačica i glumcia Jane Birkin je imala svoj prvi debi u svetu filma krajem 60-ih godina prošlog veka kada je srela Serge Gainsbourga na snimanju filma Slogan, 1967. 

Nakon toga je usledio film La Piscine reditelja Jacques Deray koji je ostvario veliki uspeh, te je njena slava naglo počela da raste. 

Osim fantastične glume, Jane je pokazala i svoju buntovnu prirodu, posebnu energiju ali i modno i stilsko znanje koje je zapravo oduvek bilo ukorenjeno u njenoj ličnosti.

Kako biste bolje upoznali ovu neobičnu damu, preporučujemo vam da pogledate sledećih 10 filmova u kojima glumi Jane.

Cannabis (1970)

Serge Morgan je ubica koji radi za američku mafiju. Nakon obavljanja posla u Njujorku, on uzima avion da se vrati nazad u Pariz. Prilikom puta upoznaje Jane, bogatu ćerku ambasadora. Kada stiže na aerodrom Orly, Serge biva upucan od strane francuskog dilera droge, Henry Emeryja ali zahvaljujući pomoći mlade Jane, izbegava hapšenje, i uskoro upada u strasnu ljubavnu avanturu sa njom. 

Don Juan, or If Don Juan Were a Woman (1973)

Jeanne živi u Parizu i veruje da je reinkarnacije Don Juana. Ona ide u posetu svešteniku i saopštava mu da je zavela nekoliko muškaraca. On dolazi u njen elegantan stan, koji je nasledila posle smrti svog bogatog oca, kada mu Jeanne otkriva priču o muškarcu koga je zavela.

La Piscine (1969)

U Francuskoj, ljubavnici Marianne i Jean-Paul provode svoj odmor u vili, u blizini St-Tropeza. Marianne poziva svoju bivšu ljubav, Harryja i njegovu ćerku tinejdžerku Penelope da im se pridruže na odmoru nesvesna da će time samo podstaći ljubomoru između sadašnjeg i bivšeg ljubavnika. Tenzija raste između njih, posebno kada Jean-Paul zavodi Penelope. 

La Belle Noiseuse (1990)

La Belle Noiseuse je film reditelja Jacques Rivette u kome pratimo priču o nekadašnjem poznatom slikaru, Frenhoferu koji živi sa svojom suprugom, bivšom manekenkom (Jane) u rualnom kraju Languedoc-Roussillon. Kada ga poseti mlad umetnik sa svojom devojkom Marianne, Frenhofer dobija ideju da mu ona bude model za slikanje.  Film ispituje njegovo ponovno rađanje kreativnosti, ali i pitanja o istini, životu i umetničkim granicama. 

I'm Losing My Temper (1974)

Pierre Durois, profesor matematike u ženskoj srednjoj školi, takođe je sin moćnika grada, hirurga Hubert Duroisa, i prijatelj Patricka, fotografa koji radi za jedne tabloidne dnevne novine, koje drži Albert Renaudin, Hubertov suparnik. Kada jednog dana, njegov učenik iz šale zameni tri kopije dokumenta, stvari počinju da se komplikuju!