Ispisane su već hiljade i hiljade stranica članaka, tekstova, pa i naučnih radova koji se bave tematikom navodno savršene slike žene koju mediji uporno plasiraju. Nezavisno o broju marketinških kampanja i slogana koji promovišu "lepotu žena", u svim njenim oblicima, ostaje činjenica da još uvek živimo u društvu u kom žena nikad nije dovoljno lepa, sređena ili poželjna sama po sebi.

Naravno, ceni se uspeh žena koje sada konačno mogu da imaju karijere te samim tim i mogućnost da budu uspešne u svojim poljima, ali uz sve to se još uvek preferira da ona istovremeno bude i u nametnutim okvirima estetski prihvatljivog izgleda.

Naravno, ne može se poreći da su trenutno žene različitih izgleda u medijima zastupljenije nego ikad pre, ali one su još uvek više izuzetak nego pravilo. Setimo se samo naslovnice časopisa Vogue koja je trebala da slavi različitost, da bi na kraju ipak bilo zapaženo kako je plus size model Ashley Graham postavljena tako da joj se telo gotovo ne vidi.

Najsvežiji primer ovakvog tipa dolazi iz Kana.

Koliko god nam se ponekad činilo da je svet visoke umetnosti lišen predrasuda prema ženama i njihovom telu, iz meseca u mesec svedočimo događajima koji nas u trenu demantuju. Naime, na plakatima za 70. izdanje jednog od najpoznatijih filmskih festivala na svetu se nalazi fotografija glumice Claudije Cardinale snimljena 1959.

U trenutku fotografisanja nisu postojali nikakvi programi za retuširanje i doradu fotografija, a Claudia Cardinale je mogla biti sigurna da je njen izgled dovoljan, tačno takav kakav je.

Ali, šezdesetak godina kasnije, priča oko ove fotografije je otišla u smeru u kojem nikad nije trebala otići te izazvala burne reakcije javnosti. Sporna fotografija prikazuje glumicu u pokretu, pri čemu joj se dugačka suknja podignula te otkrila deo bedra.

Fotografija koja se sada nalazi na plakatu za nadolazeći festival je, ipak, naočigled drugačija. Claudia Cardinale još uvek pozira na jednak način i u jednakoj odeći, ali njena su bedra stanjena, baš kao i njen struk. Ove su izmene brzo primetili mediji, ali i korisnici društvenih mreža, a ceo slučaj je možda najbolje sažeo jedan korisnik Twittera, koji je napisao: "Ako čak ni Claudia Cardinale ne može predstavljati ideal lepote bez da se njeno telo retušira, onda smo zaista u nevolji." 

izvor: Buro247.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/