Koncertom američkog diksilend orkestra “Wings of Dixie” i  Beogradskog kamernog hora u parku ispred Muzeja primenjene umetnosti, u sredu, 10 maja u 18 časova, biće otvorene dve izložbe plakata:” Srbija, rat i plakat 1914-1918“ i „Plakati Miltona Glejzera iz kolekcije MPU“.

Izložba „Srbija, rat i plakat 1914-1918“, Priča o tri plakata, tri autora i tri kampanje za pomoć Srbiji treći je deo trilogije o plakatima u Velikom ratu, autora Vladimira Čeha. Tema ove treće izložbe su promotivne kampanje"Pomozite Srbiju ..."  koje su u vreme Prvog svetskog rata vodile zemlje saveznice Francuska, Velika Britanija i SAD.

Široj javnosti nisu poznate ni istorijske činjenice, ni organizacija i način  sakupljanja pomoći, kao ni autori najuspešnijih plakata u ovim kampanjama. Tri najznačajnija plakata iz tri savezničke zemlje uradili su Teofil Štajnlen za Francusku, Malvina Hofman za SAD i Sampson Černov za Veliku Britaniju. Svo troje autora bili su veoma vezani za našu zemlju i radili su i druge radove inspirisani Srbijom, crteže i fotografije.

Kada je reč o Teofilu Štajnlenu, na izložbi su prikazane četiri originalne litografije (otisci od pre 100 godina) i sedamanest replika koje u naslovu imaju termin „Srbija“.  Prikazan je proces stvaranja plakata „Journeé Serbe“, od slike originala Štajnlenovog ulja koje se čuva u Luvru i čiji je detalj iskoristio za ovaj plakat.

U delu posvećenom Samsonu Černovu prikazani su njegovi manje poznati radovi, replike kolorisanih portreta poznatih Srba toga doba. Potrete je, kao i određen broj drugih motiva, sam Černov radio uljem na platnu, odnosno „kolorisao“ na temelju svojih crno-belih fotografija. Prikazan je i „razvojni put“ njegovog najpoznatijeg dela, simbola srpske vojske, portreta ratnika znanog kao „Oko sokolovo“.

U delu posvećenom Malvini Hofman prvi put će javno biti prikazani njeni crteži koje je uradila putujući sa američkim Crvenim krstom po Srbiji 1919. godine, kao i istoriografski fakti u vezi sa njenim aktivnostima za pomoć  Srbiji u Velikom ratu, pronađeni u Getty institutu u LA.

Prikazan je i umetnički put fotografije ratnog srpskog reportera Miloja Igrutinovića koja prikazuje umirućeg srpskog vojnika na ostrvu Vido, do primene njegovog lika na Malvininom  čuvenom plakatu „Serbia needs your Help“.

U drugom delu izložbe skrenuta je pažnja na francusku, britansku i američku kampanju sa istim zadatkom: pomoć  Srbiji u zemljama od kojih je jedna imala pozitivnu (FR), jedna neutralnu (SAD), a jedna (VB) negativnu sliku o Srbiji. Da li se, šta i kako promenilo u komunikaciji sa populacijom za ovih 100 godina?

Autor izložbe je Vladimir Čeh, a organizatori  Institut za istoriju oglašavanaja i Muzej primenjene umetnosti.

Obe izložbe ” Srbija, rat i plakat 1914-1918“ i Plakati Miltona Glejzera iz kolekcije MPU“, trajaće i tokom manifestacije „Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10“, od 11-20. maja 2017. godine, što podrazumeva besplatan ulaz i produženo radno vreme Muzeja do deset sati uveče.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/