Najposećenija manifestacija kulture, tradicionalno treće majske subote, predstaviće program na 67 lokacija, od čega 12 premijernih „VIASAT neispričanih priča“, i 136 dešavanja samo u Beogradu.

Zemlja partner 14. Noći muzeja, Republika Koreja, premijerno će predstaviti izložbu „Tajno nasleđe“ koja je prošle godine gostovala u depandansu najvećeg muzeja na svetu – Luvru, u Muzeju dekorativne umetnosti u Parizu. Zbog toga će svi oni koji se 20. maja nađu u UK Parobrod, imati jedinstvenu priliku da vide izložbu korejske umetnica He Sun Li, koja je kreirala modele inspirisane hanbokom - tradicionalnom korejskom nošnjom.

Na 50. godišnjicu od objavljivanja u celosti romana „Majstor i Margarita“, Mihaila Bulgakova, u Ruskom domu će biti ekskluzivno predstavljena izložba „Rukopisi ne gore“ o ovom „romanu nad romanima“ i njegovom piscu. Priču će upotpuniti radovi mnogostruko nagrađivane umetnice-fotografkinje, kustoskinje Doma Mihaila Bulgakova iz Moskve, Jelene Martinjik koja samo za tu priliku dolazi u Beograd.

Ljubitelji psihologije, ali i oni koji su oduvek želeli da saznaju o životu i revolucionarnim učenjima Sigmunda Frojda i Karla Gustava Junga, u Doktorovoj kuli u okviru Noći muzeja dobiće priliku da upoznaju hronologiju njihovih života i stvaralaštva, kabinete u kojima su radili, susret, duboko prijateljstvo, saradnju i razlaz, fotografije njihovih čuvenih pacijentkinja, saradnica i životnih saputnica. 

Četrnaesta Noć muzeja obeležava stogodišnjicu Oktobarske revolucije iz ugla zanimljive priče burnih ljubavnih života vođa i revolucionara. Od Lenjina, Trockog, Kastra i mnogih drugih obrađena je tema onih koji su se voleli u svim tačkama dok je svet goreo. Koliko su ljubavnice i ljubavnici revolucionara i revolucionarki svojim poljupcima uticali na tokove revolucije saznaće svi oni koji 20. maja dođu u Parobrod i pogledaju izložbu pod nazivom „Ljubav i revolucija“. 

Jedna od najlepših žena svog vremena, po svemu jedinstvena pojava u našoj kinematografiji - velika glumica Olivera Marković, u Noći muzeja, u Jugoslovenskoj kinoteci biće predstavljena izbliza. Izložba „Olivera Marković, svetlucanje“ dočaraće kroz uloge na filmu, pozorištu i televiziji njenu nepobitnu bezvremenost. 

Sedamdeset godina od uvođenja prvog trolejbusa, jednu lepu beogradsku priču kroz retrospektivu originalnih fotografija i vozila ispričaće muzej „Kovačnica GSP“. Posetioci će imati priliku da saznaju koliko je revolucionarno trolejbus izgledao na ulicama prestonice kada se pojavio a sve to u autentičnom ambijentu sa početka 20. veka, gde će biti izloženo više od 25 mašina i brojni ručni kovački alati.

Na košarkaškim terenima Crvene zvezde na Kalemegdanu, u Noći muzeja će se plesati u stilu ranih šezdesetih i brilijantina a sve to na MTS plesnom podijumu. Pored učenja prvih koraka rokenrola i bugija-vugija, posetiocima će biti otvorena i vrata klupske kuće, gde će biti izloženi trofeji, fotografije i mnoge druge vrednosti koje čine istorijat ovog kluba. Najveći doživljaj biće prisustvo sportskih asova, koji će uveličati ovaj događaj posvećen našem čuvenom klubu.

Tokom svoje 80 godina duge istorije, Beogradski sajam je ugostio sve viđene i one koji su želeli da budu viđeni. U 14. Noći muzeja, posetiocima će premijerno biti predstavljena izložba „Mesto koje je video ceo svet“ sa ciljem da skrene pažnju na najveće utakmice, izložbe, skupove i pozorišne predstave koje su se u dugoj istoriji odigrale upravo na Beogradskom sajmu. Kroz izložbu fotografija posvećenu jubileju ovog kultnog mesta i izložbu umetničkih slika koje su za kolekciju Beogradskog sajma slikali naši najpoznatiji umetnici kao što su Petar Omčikus i Peđa Milosavljević, Noć muzeja želi da skrene pažnju na istorijsku vrednost ove divne građevine.

Još jedna neispričana priča o Beogradskom sajmu, biće predstavljena u Konaku kneginje Ljubice 20. maja. Od svog nastanka 1937. godine Beogradsko sajmište predstavljalo je „prozor u svet“, mesto na kojem su Beograđani mogli da vide najnovija industrijska i tehnološka dostignuća, aero-izložbe i izložbe automobila, nastupe kulturno-umetničkih društava i čuju simfonijske koncerte. Izložba „Beogradski sajam - Povratak u budućnost“ ispričaće priču prve četiri godine postojanja sajmišta, do trenutka nastanka najvećeg koncentracionog logora Jugoslavije.

U godini kada se navršava 50 godina remek-dela srpske kinematografije, filma „Skupljači perja“, i kada se ovaj film prikazuje u Kanu, Noć muzeja obeležiće jubilej prikazivanjem ovog filma u autentičnom amfiteatru Fakulteta veterinarske medicine. Najraznovrsniji skeleti domaćih i divljih sisara, ptica i riba, od kita preko konja pa do sitnijih životinja biće predstavljeni u ovom magičnom ambijentu, a posetioci će moći da vide i posebno pripremljenu izložbu o pernatim životinjama. I to nije sve, specijalno za Noć muzeja, biće organizovana radionica gde će najmlađi učiti da crtaju pera, gnezda i jaja ptica i delove tela domaćih životinja. 

U Noći muzeja ekskluzivno i premijerno, u Muzeju srpskog lekarskog društva, biće predstavljena izložba „Veliki bum vibrato terapije“. Jedan od najstarijih Kurana iz 16. veka biće izložen samo 20. maja u Šejh Mustafinom turbetu na Dorćolu. Vođene ture kroz „krivi toranj beogradski“ čekaju na prve posetioce Crkve Sv. Ante Padovanskog u Noći muzeja. Beogradska Sinagoga biće specijalno otvorena samo 20. maja a sve avanture velikog Samija, simbola Beo Zoo Vrta ispričane ove majske noći. 

Ulaznice za Noć muzeja, po pretprodajnoj ceni od 450 dinara, mogu se kupiti na svim Eventim prodajnim mestima, dok će na dan manifestacije cena iznositi 500 RSD. Kao i ranijih godina, jedna karta za Noć muzeja važi za po jedan ulazak na sve lokacije u Beogradu. Deca do 5 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu. Uz veliku podršku Sekretarijata za javni prevoz, karta Noći muzeja važi kao vozna isprava u Beogradu na svim linijama javnog prevoza 20. maja od 16 časova pa sve do ponoći.

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. Prva Noć muzeja, održana u 5 beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za deset godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije.

Viasat History je ponosni sponzor manifestacije „Noć muzeja“ već osam godina. Ovaj kanal se nalazi u vlasništvu internacionalne kompanije Viasat World, koja ima 100 miliona pretplatnika i proizvodi i distribuira najkvalitetnije zabavne sadržaje kroz 24 dokumentarna, filmska i sportska kanala, u 47 zemalja. Pored kanala Viasat History, kompanija je na našem tržištu prisutna i sa kanalima TV1000, Viasat Explore, Viasat Nature i Viasat History/Nature HD.

Prijatelj 14. Noći muzeja je mts, koji je sponzor manifestacije 11. put za redom. Već tradicionalni sponzori i podrška su: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, kompanija Coca-Cola, Bambi, Moja Kravica Milkshake i štamparija Grafix.

Vidimo se 20. maja!

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/