Azra - Filigranski pločnici 

Uz brata Luku  počeo sam da slušam Azru i to je možda jedini bend koji me prati kroz ceo život, u svakoj fazi. Voleo sam ih i sa 15 i sa 40 godina. Neke Azrine pesme doživljavam kao pojedine Jarmuschove filmove. Nedavno sam u Zagrebu kod svog prijatelja, sveštenika Bogoljuba Ostojića, na zidu video uramljenu originalnu fotografiju sa naslovne strane Filigranskih pločnika, kupljenu na nekoj aukciji lično od fotografa koji je snimio Džonija kako razgovara sa detetom, a u pozadini je policijski auto. Crkao sam od zavisti! Taj album je sve! „Nikom nije lepše neg’ je nam!“

Ibrica  Jusić - Čovjek bez kafića i Nepal Ganges Brahmaputra

Toliko puta svirao sam ih na noćnim druženjima na plaži Mogren i uz njih provodio detinjstvo i mladost pored mora. Dugujem im makar ovaj jedan pasus. 

Miladin Šobić - albumi Ožiljak i Umjesto gluposti

Ovi albumi obeležili su mi period odrastanja, prelaska iz druge u treću deceniju života, odlazak od kuće, vreme studentskih domova, samoće u većem gradu, traganja za sobom, prepoznavanje sebe u svetu... Fenomen  Šobić - fenomen koji ne jenjava. Poezija. Dokaz da muzika živi u srcu, a ne u marketingu. 

U2 - Rattle and Hum 

Toliko sam voleo taj bend početkom devedesetih, da smo moj prijatelj, a danas kum Marko Marković, ubedili roditelje da nas puste da iz Budve odemo u Budimpeštu na njihov koncert. Bile su ratne godine, nije bilo para, imali smo oko 16 godina i snažnu želju. Međutim, zatekli smo neki drugi U2, baš kad su izdali album Zooropa i potpuno se promenili. Vratio sam se kući  potpuno razočaran.

Darko Rundek - Grane smo na vjetru 

Koju god njegovu numeru da spomenem, neću pogrešiti.  On sabira razna iskustva u svojim pesmama. Kao da ih nije ni svestan. Kao da kroz njega progovaraju gradovi, mokre ulice, odsjaj ulične rasvete, tragovi, vremena... Divim se njegovoj slobodi. Kreativnost je sloboda i sloboda je kreativnost. „Pjesmu piše srce u junaka“ - dopala mi se ta rečenica koju je jednom rekao u nekoj emisiji uoči koncerta u Beogradu.  

Pat Metheny - Letter from home 

Najdraži album najdražeg benda.  Muzika koja govori 100 jezika i budi sva čula! Nosi te na sve strane sveta. I samo bi plesao i tražio muziku u telu. Po prostoru. Taj album mi je približio džez. Album za večnost. 

Tom Waits - Blood money 

Na Bitef je 2001. godine došla predstava Voyzek, teatra Betty Nansen, u režiji Roberta Wilsona. Muziku i pesme koje su uživo izvođene pisao je Tom Waits. Nekoliko nas koji smo radili na Bitefu slušali smo svaku probu orkestra i znali napamet pesme pre nego što je Tom Waits snimio album. 

Stevie Wonder -  Lately

Mislim da mi se neće ispuniti želja da ga čujem uživo. Neke njegove pesme, a naročito ovu, doživljavam kao molitvu. Glas se razliva po prostoru kao snaga, kao boja...

Poslednja igra leptira - Jeleni umiru sami

Kad god čujem tu pesmu, setim se tog šarmantnog jelena i leptira koji je otišao. Sam. I sahranjen je blizu mog dede na Bežanijskom groblju. 

Aretha Franklin - Bridge over troubled water 

Mnogo puta obrađena pesma, ali za mene najbolja u verziji Arethe Franklin. Njen soul i gospel neutrališu svaku patetiku iz te najlepše ljubavne pesme i ostaje samo čista emocija koja te podiže i vozi lagano. To je poseban pogled na svet i život. 

Tekst: Milica Prelević

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/