Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Besplatan ulaz u 100 muzeja u Srbiji do 20. maja

Do subote 20. maja gotovo sto muzeja, galerija i drugih izložbenih prostora iz 40 gradova Srbije otvoriće svoja vrata besplatno za posetioce, na najvećoj muzejskoj manifestaciji do sada.

  Izvor: Foto: Instagram / muzejisrbije

Pored postavki, pripremljeni su brojni prateći programi, na većini lokacija u vremenu od 10 časova pre podne do 10 časova uveče, što posetu čini dostupnom svima.

Centralna tema ovogodišnje manifestacije je „Muzej u gostima“ – akcenat je na povezivanju institucija i njihovom predstavljanju u drugim sredinama.

„Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“, svojevrsna smotra istorije, umetnosti, nauke, kulture… održava se u vreme kada se obeležava Nacionalna nedelja muzeja, Međunarodni dan muzeja (18. maj) i Evropska noć muzeja (ove godine 20. maja).

Prenosimo program koji je najavljen u Beogradu.

Narodni muzej Srbije – Muzej Vuka i Dositeja

Gospodar Jevremova 21

Muzej Vuka i Dositeja posvećen je dvojici velikana srpske kulture, prosvetitelju i prvom srpskom ministru prosvete Dositeju Obradoviću i reformatoru srpskog jezika, tvorcu srpskog književnog jezika, Vuku Karadžiću. Starija i bogatija je Vukova zbirka. Oformljena još krajem 19. veka, kada je Vukova kćerka, Mina Karadžić-Vukomanović, poklonila njegovu zaostavštinu Kraljevini Srbiji. U zbirci se danas čuvaju lični i porodični predmeti Vuka Karadžića, portreti i umetnička zaostavština, prva izdanja njegovih knjiga i brojna arhivska građa.

Za razliku od Vukove zaostavštine, ličnih predmeta Dositeja Obradovića nema jer su uništeni u požaru još 1813. godine. Zbog toga se deo muzejske zbirke koja se odnosi na njega uglavnom zasniva na likovnim prilozima, arhivskoj građi, Dositejevoj prepisci i knjigama, među kojima su prva izdanja njegovih dela.

Utorak 16. maj, 12 časova

Stručno vođenje kroz postavku Muzej Vuka i Dositeja

Sreda 17. maj, 13 časova

Predstava-radionica za decu Od grive do repa

Lutkarska interaktivna predstava Od grive do repa bazirana na srpskoj epskoj poeziji i prozi, otkriva publici detalje iz života Kraljević Marka. U čarobnom svetu mitova i legendi, mlađi osnovci će moći da otkriju pesme i priče o Marku Kraljeviću, koje su se prenosile kroz vekove. Glumci i animatori razvijeju priču u kojoj deca aktivno učestvuju. Predstavu realizuje Dečji kulturni centar Beograda.

Četvrtak 18. maj, 18 časova

Predavanje Male priče o Vuku Karadžiću

Dr Branko Zlatković sa Instituta za književnost i umetnost je sagledao i predstavio Vuka Karadžića u ulozi književnog i istorijskog junaka i to prevashodno onako kako je ostao u sećanju savremenika, kao i u mnogim uzgrednim susretima, osvrtima i zapažanjima. U tim svedočanstvima iskrsavaju pogledi na Vukovu ličnost i delo iz naposrednijeg i intimnijeg ugla.

Petak 19. maj, 19 časova

Koncert Sa kolena na koleno

U dvorištu Muzeja Vuka i Dositeja nastupiće pevačka grupa i instrumentalni ansambl kavala Odseka za tradicionalno muzičko izvođenje Muzičke škole „Mokranjac“ iz Beograda, oživljavajući narodnu poeziju u svom autentičnom vidu. Nastup će biti upotpunjen koreografijom inspirisanom srpskom narodnom ornamentikom. Koncert priređuje organizacija „Kulturni element“.

Subota 20. maj, od 17 do 22 časa

Stručna vođenje kroz postavku Muzej Vuka i Dositeja

Narodni muzej Srbije, posebni programi

Galerija Doma Vojske Srbije (Medija centar „Odbrana“)

Braće Jugovića 19

Od 5. do 31. maja, Velika galerija

Gost: Fondacija „Plavo“ – Izložba Omaž Milanu Komneniću

Multimedijalni projekat u znak sećanja na preminulog pesnika, književnika, prevodioca, esejistu i likovnog kritičara Milana Komnenića. Na izložbi je predstavljeno 17 vrhunskih slikara koji su obeležili likovnu scenu druge polovine XX veka, a koji su bili predmet Komnenićevog istraživanja: Petar Lubarda, Vojo Stanić, Ljuba Popović, Dado Đurić, Todor Stevanović, Ljubomir Janković Jale, Kosa Bokšan, Petar Omčikus, Ksenija Divjak, Miro Glavurtić, Ljubica Mrkalj, Raša Trkulja, Stanko Zečević, Branislav Marković, Milan Tucović, Vladimir Dunjić, Dragan Vuk Račić.

Poseban kuriozitet izložbe čine dva dela Dade Đurića i Ljube Popovića koja se premijerno izlažu i koja su za ovu priliku  dopremljena iz Njujorka i Pariza.

Etnografski muzej

Studentski trg 13

Izložba Starinska tkanja i zaboravljeni prepletaji. Autor: Bratislava Idvorean-Stefanović,  Muzej grada Novog Sada

Izložba baca svetlo na pojedine arhaizme iz tekstilnih fondova kroz njihove forme i funkcije koje su odavno izobičajene, te sada uglavnom nepoznate savremenicima. Izuzetne spomeničke vrednosti pokretne materijalne tekstilne kulture ovde su i u fokusu zaštite nematerijalne kulturne baštine. Izložene muzealije predstavljene su u odgovarajućem sadržajnom i hronološkom kontekstu arhivskih fotografija; kako bi realna i imaginarna značenja ovih arhaizama mogla izroniti iz dubina fondova tradicionalne simbolike. Stoga ovo može biti prilika da se sagleda niz anahronih prizora sa muzealijama (iz sredine 19. i prvih decenija 20. veka). 

Ambasada Republike Grčke u Srbiji i Helenska fondacija za kulturu organizuju manifestaciju Dani grčke kulture u Srbiji u okviru koje je u Etnografskom muzeju predstavljen Benaki muzej iz Atine s manjim brojem replika reprezentativnih predmeta iz zbirki ovog izuzetnog svetskog muzeja. (20. april – 21.  maj)

Manakova kuća

Gavrila Principa 5

Ponedeljak 15. maj, 13 časova

Izložba Ukras muškog lica – brk, autor: Ivana Jovanović-Gudurić, viši kustos, dip. etnolog-antropolog, Muzej grada Novog Sada

Na izložbi Ukras muškog lica-brk, brkovi su sagledani kroz kulturno-istorijsku perspektivu, kao deo modnih trendova i kao važan elemenat izgradnje muškog identiteta u 19. veku. Ova nesvakidašnja tema publici će biti predstavljena kroz portretne fotografije, modne gravire i reklamne oglase iz pomenutog perioda. Izložbu čine i tekstovi o stilovima brkova koji su bili najpopularniji, uticaju vojske na uvođenje obaveze nošenja, odnosno nenošenja brkova, kao drugi interesantni podaci do kojih je, u svojim istraživanjima, došla autorka Ivana Jovanović-Gudurić. Kako je tema mode nošenja brkova neposredno povezana sa istorijom bereberskog zanata, na izložbi će biti prikazani i predmeti iz Kolekcije berberskog zanata iz Fonda Muzeja grada Novog Sada.

Utorak 16. maj od 16 do 20 časova

Lego radionica za decu (prateći program izložbe Kockasti univerzum – Lego u Srbiji)

Četvrtak 18. maj, 13 časova

Dodela Nagrade Borivoje Drobnjaković za najbolji završni master rad iz etnologije i antropologije

Petak 19. maj, 18 časova

Dodela nagrade za najbolju lego skulpturu (prateći program izložbe Kockasti univerzum – Lego u Srbiji)

Subota 20. maj, 18 časova

Koncert starogradskih pesama u izvođenju Akademije edukative

Na sledećoj strani pročitajte šta možete da očekujete u muzejima vašeg grada.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Moda

Celebrity