Već 15. juna na Tašmajdanu nas očekuje koncert omiljenog nam Darka Rundeka koji će upravo beogradskim koncertom započeti regionalnu turneju kojom će obeležiti 20 godina karijere. Toliko je zapravo prošlo od izlaska prvog Rundekovog samostalnog albuma "Apocalypso" nakon više nego slavne karijere u grupi Haustor. 

Tim povodom izlazi remasterirano izdanje "Apocalypsa" na dvostrukom vinilu i u bogato opremljenom boksu sa nikad objavljenim snimkama Haustorovih 'Dovitljivih malih čudaka' iz 1990. godine, dok će kompletan muzičko-scenski projekat biti zaveden pod naslovom 'Apocalypso Now'", najavljuje Rundek.

"Apocalypso Now" je produkcijski zaokružen muzičko-scenski projekat, sa sedam pratećih muzičara, autorskim videom i svetlosnim efektima namenjen velikim scenama sa više hiljada posetilaca. "Apokalypso Now" će predstaviti svu intimnost, lepotu i raskoš Rundekove muzike i poetike, koja je postala delom života više generacija publike, od tinejdžera do ljudi koji su za sobom ostavili više od pola veka.

Rundeka ćemo slušati i nešto manje od dve nedelje kasnije u okviru Arsenal festa koji se održava sedmi put u Kragujevcu. Pored Rundeka, naš pik je svakako jedna od najpopularnijih grupa na svetu kada je u pitanju miks ambijetalne, orijentalne i moderne, elektronske muzike s primesama regea, bossa nove i dub zvuka - Thievery Corporation.

Osnovani u Vašingtonu 1995. godine, bend čine Eric Hilton i Rob Garza. Njihove popularne kompilacije 'Babylon Rewound', 'The Outernational Sound' i 'Abductions and Reconstructions' redefinisali su pojam savremene svetske muzike i proširili njen uticaj na moderno stvaralaštvo brojnih umetničkih pokreta širom planete. Pored atraktivnih koncerata, Thievery Corporation su svetskoj javnosti poznati i po snažnom društvenom angažmanu i antiglobalističkom aktivizmu.

Ovaj sastav je poslednji put gostovao u Srbiji 2010. godine, a za koncet na Arsenal festu, kako su najavili, spremaju posebnu listu njihovih velikih hitova. Na Arsenal festu nastupaju u petak, 23. juna.

Legendarni bossa nova sastav Nouvelle Vague na svojoj svetskoj turneji neće zaobići Beograd. Bend aktivno promoviše izuzetno hvaljeni album "I Could Be Happy", zato ćemo imati priliku krajem juna da slušmo osveženi repertoar novotalasnih klasika u gibajućem bossa nova maniru koji je postao zaštitni znak ovog benda. Verni fanovi širom sveta učinili su da ovaj sastav stekne reputaciju uvaženog aražmanskog ali i autorskog tandema koji čine Mark Kolin i Olivijer Libo. Za razliku od prethodnih koncerata, ovo će biti prvi put da "Nouvelle Vague" u Beogradu nastupa leti i pod vedrim nebom. I sa nestrpljenjem ih očekujemo 24. juna u Atrijumu Muzeja Jugoslavije! 

29. juna na letnjoj pozornici Bitef Art Teatra, na Kalemegdanu uživaćemo u pesmama jedne od najuspešnijih pevačica Brazila, simpatične Bebel Gilberto koja je u tradicionalne bossa nova ritmove unela svoj zavodljivi glas i moderan vajb, što je naišlo na sjajne reakcije ne samo domaće publike već i inostrane. 

Bebel je zaradila više Grammy nominacija tokom svoje karijere i osvojila slušaoce i pažnju medija. Priznanje je stekla kreirajući svoj zaštitni znak, bosa novu sa primesama elektronike, osvajajući klubove širom sveta i pozicioniranjući se kao jedna od najprodavanijih brazilskih umetnica. Njeno umeće da zvučno prenese slušaoce u Brazil, tekstovi o ljubavi i osvežavajući bosa nova ritam, savršeno ističu harizmu kojom zrači ova umetnica, a zbog koje su njeni nastupi izuzetno cenjeni.

Gilberto je rođena u Njujorku, a njeni roditelji su brazilske muzičke ikone Joao Gilberto i Miucha. Joao je i tvorac bosa nove kao i jedan od autora pesme “A girl from Ipanema”. Ova pesma je osvojila Grammy nagradu, a izvodile su je neke od najvećih svetskih zvezda, uključujući i Sinatru. 

Njeno muzičko obrazovanje je njeno detinjstvo u Brazilu. Ona je bila okružena muzičarima iz šire porodice, uključujući njenog ujaka Chico Buarkue i porodičnih prijatelja kao što su Milton Nacimento, Tom Jobim, Caetano Veloso, i Joao Donato. Svoj prvi profesionalni snimak je napravila već sa 7 godina. 

Novo izdanje EXIT festivala već odavno privlači pažnju sa imenima kao što su The Killers, Years & Years, Paul Kalkbrenner, Jason Derulo, Rag'n'Bone Man. Među ovim izvođačima našu pažnju je privukla divna Roisin Murphy koja će 9. jula imati nastup na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Platinasti tiraži dobro su poznati muzičkoj divi 21. veka Róisín Murphy koja na EXIT sa čak tri albuma u samo protekle tri godine! Pevačica grupe Moloko u impresivnom katalogu ima brojne hitove, a publika je iznad svega ceni po snažnoj umetničkoj poruci koju najbolje prenosi uživo sa bendom. Njeni upečatljivi nastupi redom su osvojili vodeće svetske festivale, a Róisín se na EXIT se vraća nakon što je 2003. godine na njemu proslavila svoj rođendan u epskom koncertu grupe Moloko koji se i dan danas prepričava zbog nezapamćene energije ispred glavne bine zbog čega je ovaj koncert sa pravom ušao na listu jednog od najboljih u istoriji EXIT festivala!

Prvi put u Srbiji, na bazenima 11. april na Novom Beogradu nastupaće bend Cigarettes After Sex (18. jula), dream pop kolektiv iz Bruklina koji predvodi Greg Gonzalez. Fanovi izvođača poput Lane Del Rej i bendova Mazzy Star ili Warpaint, ovaj koncert će definitivno dočekati sa oduševljenjem!

Bend Cigarettes After Sex je oformljen 2008.godine u El Pasu i prolazio je, vođen Gonzalezom, brojne autorske faze do objave izrazito hvaljenog debija “I” četiri godine kasnije.

Fantastične pesme poput “Nothing's Gonna Hurt You Baby" koja ima 42 miliona pregleda na YouTube-u, "I'm A Firefighter", "Dreaming of You" i "Starry Eyes" i promocija najviše kroz web medije doneli su bendu izuzetno jaku fan bazu. Nakon toga usledili su podjednako dobri i zapaženi singlovi “Affection” i “K” posle kojih je bend bez problema nalazio svoje mesto na najvećim svetskim festivalima.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/