U subotu 20. maja sa početkom u 19h u Nacionalnoj galeriji u Dositejevoj 1, biće otvorena izložba Petra Lubarde "Sa Pavlove strane". 

Obeležavanje jubileja 110. godina od rođenja Petra Lubarde, jednog od najvećih umetnika sa naših prostora, profesora i člana SANU i JAZU, dobitnika prestižnih međunarodnih i domaćih priznanja, obavezuje nas da sa ozbiljne vremenske distance sagledamo celoviti društveno politički okvir u kome je umetnikovo stvaralaštvo egzistiralo. 

Pažnja u ovom istraživačkom radu posvećena je pitanju odnosa države prema kreiranju kulturne politike i prema svemu onome što su kulturne prilike “pretpostavljeno” trebale da znače i doprinesu razvoju nove posleratne F.N.R.J. Pitanjem kulturne politike, bio je zaokupljen sam vrh političke nomenklature, koji je određivao sve smernice društvenog kretanja. O značaju umetnosti  raspravljalo se i na Kongresu KPJ i to u trenucima kada se država u izgradnji, u polarizovanom svetu suprostavljenih blokova, suočavala sa mnogobrojnim međunarodnim problemima. 

Posebna pažnja ovog istraživačkog rad usmerena je na prvo učestvovanje jugoslovenskih umetnika, koje je selektovala komisija Ministrastva za nauku i kulturu Vlade F.N.R.J. za 25. međunarodno Bijenale 1950. godine u Veneciji, nakon čega su se državni organi opredelili da Petar Lubarda i samostalno prezentuje jugoslovensku modernu umetnost na međunarodnim likovnim manifestacijama. 

Ova studija fokusira se na deo umetničkog opusa koji je bio izložen na Venecijanskom bijenalu, a koji je odredio mesto Petra Lubarde u našoj modernoj umetnosti.  

Traganje za autetničnim likovnim izrazom, ispoljena u opusu na temu crnogorskog pejzaža, viđen i proviđen, sa Pavlove strane, ostavio je čitav serijal slika sa pogledom na Skadarsko jezero. 

Radi otklanjanja svake moguće zabune oko naziva slike, koja je u centru ove studije, moramo da naglasimo da je slika “ Panorama nel Montenegro “ izložena na Venecijanskom bijenalu pretrpela preimenovanje u “ Pogled na Skadarsko jezero “ od strane Petra Čukovića autora teksta u katalogu, iz razloga što je Petar Lubarda kasnije u sve nazive, nastalih slika iz ovog serijala, inkorporirao Skadarsko jezero, dok će Prof. Jerko Denegri u svom tekstu zadržati prevod venecijanskog naziva, odnosno koristiti naziv “ Predeo iz Crne Gore “. 

Petar Lubarda, Pogled na Skadarsko jezero (foto: Promo)

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/