70. jubilarni Kanski festival je startovao prekjuče u popularnom mondenskom francuskom gradu.

Čak punih 12 dana koliko traje ovaj prestižan događaj, pratićemo dešavanja ne samo na njegovom crvenom tepihu, već i sa njegovih spektakularnih žurki, propratnih događaja koji će se dešavati van i unutar glamuroznog Grand Théâtre Lumière u kom se održava ova oda filmu već sedamdeseti put po redu.

Todd Haynes, Sofia Coppola i Michael Haneke su samo neki od režisera koji se nadaju famoznoj Zlatnoj palmu, dok će u glumačkom segmentu ovo kansko izdanje pripasti definitivno Nicole Kidman, koja nakon fantastične uloge u seriji Big Little Lies, dolazi u Kan sa čak 4 filma što joj je već sada obezbedilo titulu Kraljice Kana!

Australijsku glumicu ćemo tako gledati u drami The Killing Of a Sacred Deer, zatim punk rock alien komediji How To Talk To Girls At Parties, trileru koji se dešava za vreme Građanskog rata u Americi - The Beguiled i drugoj sezoni Jane Campion TV drame - Top Of the Lake: China Girl.

Pročitajte u nastavku 6 bitnih stavku ovogodišnjeg Kanskog festivala: 

Festival je otvorio film Ismael’s Ghost, koji je režirao Arnaud Desplechin koji je bio deo žirija prošle godine u Kanu. U filmu glume dve naše omiljene francuske glumice - Charlotte Gainsbourg i Marion Cotillard. 

Verovali ili ne, ove godine na festivalu nema nijednog filma iza koga stoji neki holivudski studio.

Predsednik žirija je španski proslavljeni režiser Pedro Almodovar, kome će u konačnoj odluci pomoći zvezda filma Miss Sloane - Jessica Chastain, zatim Will Smith i Paolo Sorrentino. Italijanska diva Monica Bellucci je glavna "domaćica", odnosno voditelj ceremonije.

Čak 12 ženskih režisera ove godine nam predstavlja svoje nove filmove, od kojih se samo tri dame takmiče za Zlatnu palmu. Među njima je najnovije ostvarenje Sofije Coppole - The Beguiled, u kome glume Nicole Kidman, Kirsten Dunst i Colin Farrell. U pitanju je rimejk Don Siegelovog filma iz 1971. godine, identičnog naslova. Kristen Stewart će debitovati kao režiserka sa kratkim filmom Come Swim, dok će Vanessa Redgrave isto predstaviti svoj dokumentarac Sea Sorrow u glavnom takmičarskom programu koji za temu ima problem azilanata i izbeglica.

Po prvi put u istoriji festivala na Kanu ćemo videti premijere dveju tv serija - drugu sezonu Jane Campion serije Top of the Lake (u kojoj glumi pomenuta Nicole Kidman i Elisabeth Moss) i dugoočekivani nastavak omiljene nam serije Twin Peaks.

Na programu će se naći i dva filma koja je Netflix produciorao:Boong Joon-Ho’s Okja – u kome glumi Tilda Swinton i Lily Collins i ostvarenje The Meyerowitz Stories. Ovakva odluka organizatora je uzburkala filmski svet nakon što je otrkiveno da filmovi neće biti prikazani u Francuskoj, jer je dosadašnja politika bila da u programu ne mogu da se nađu ostvarenja koja neće biti u bioskopu širom Francuske.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/