Vremena se menjaju a sa njima i naši standardi i viđenje sveta, kao i svi mogući trendovi, ali originalnost i kvalitet uvek su na ceni, što su bili samo neki od epiteta koji su krasili jednu od najvoljenijih glumica današnjice.

Iako će zauvek ostati upamćena kao jedna od največih filmskih ikona ikada, Audrey je bila i velika modna ikona, ali i požrtvovani humanitarni radnik.

Rođena je 1929. u Belgiji, a umrla je boreći se sa rakom 1993. godine u Švajcarskoj.

Njena dva sina iz različitih brakova stoje iza nekih od izdanja koja su se našla na ovoj listi, dok su za većinu ostalih upravo oni dali svoj blagoslov.

Biografska priča o predivnoj Audrey sama po sebi izuzetno je interesantna, te se naravno nalazi kao sastavni deo većine ovih knjiga, ali tu su i viđenja ljudi koji su joj bili vrlo bliski, njene beleške, misli i pisma, kao i pregršt prelepih fotografija koje nigde pre nisu objavljivanje.

Audrey: The 1950s

 The 50's, David Wills, Harper Collins publications.

Antologija nekih od najboljih fotografija glumice, koje su potvrdile njen status ikone pedesetih. Uz polaroid-fotke slikane na snimanju filmova Roman Holiday, Sabrina, Funny Face i još mnogih, kao i slike iz skupih modnih časopisa, ovo je fotografsko putovanje kroz deceniju koju je učinila Audrey Hepburn svojom.

foto: Promo

Audrey Hepburn : Portraits of an Icon

Terence Pepper and Helen Trompeteler, Rizzoli publications.

Delikatno delo koje sadrži bogatu kolekciju znamenitih i rektih portreta čuvene glumice. Od foto kampanja i slika sa snimanja do naslovnica časopisa i porodičnih fotografija, te jedinstvene slike su svedočanstvo o opčaravajućoj lepoti muze Hubera De Givenchyja koju su uspeli da ovekoveče fotografi poput Richarda Avedona, Cecila Beatona i Irvinga Penna.

foto: Promo

Audrey in Rome

Ludovica Damiani and Luca Dotti, Harper Design publications

Ona intimna knjiga diči se predivnim fotografskim rešenjem od čak 200 jedinstvenih fotografija legendarne glumice. Većina njih skoro nikada nije objavljena na drugim mestima, a sve su nastale tokom Audrey-inog života u Rimu, gde je živela čak dve decenije. Urednik ovog intimnog knjiškog izdanja je njen sin, dok tekstove podpisuje modni guru Sciascia Gambaccini.

foto: Promo

To Audrey with Love

Hubert de Givenchy, Galiglani publications.

"Audrey je moja prijateljica, bila je elegantna do srži, otelotvorenje gracioznosti i lepote." Krajem 2014. Hubert De Givenchy je za Vogue govorio o knjizi To Audrey with Love, u kojoj se nalazi 150 predivnih modnih skica, posvećenih njegovoj večnoj muzi. U znak sećanja na godine rada sa modnom ikonom, knjiga crteža je neverovatan izvor inspiracije za obožavatelje filmske dive.

foto: Promo

Audrey Hepburn : Photographs 1953-1966

Bob Willoughby, Taschen publications

Bob Willoughby fotografisao  je Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor i Jane Fondu, kao i mnoge druge holivudske dive, ali je u istoriji fotografije ostao upamćen po portertima Audrey Hepburn. Ova knjiga sadrži fotografije nastale na samom početku karijere čuvene glumice, kao i one sa filmskih setova, te one privatne - s obzirom da je Willoughby bio glumičin blizak prijatelj.

foto: Promo

Movie Icons: Hepburn

Taschen

U pitanju je svojevrsna vizualna biografija filmske zvezde, na 192 stranice. Pored najznačajnijih, ali i nikada pre objavljenih fotografija, ova knjiga saddrži i kompletnu hronologiju i filmografiju Audrey Hepburn, dok su tekstovi koji prate fotografije napisani od strane filmskih pisaca i poznavaoca glumičinog života.

foto: Promo

Audrey : The 60's

Wills David, Stephen Schmidt, Guillaume Nail, It Books publications

Da je Audrey bila jedna od najlepših žena koje su ikada kročile u Holivud, kao i jedna od najbolje obučenih, ova knjiga to dokazuje na svojih 296 stranica.

Audrey 100

Ellen Fontana, Sean Hepburn, Luca Dotti, New Holland Publishers Ltd publications.

Stotinu jedinstvenih fotografija koje se nalaze u ovoj knjizi, potpisuju neka od najvećih fotografskih imena ikada Sir Cecil Beaton, Douglas Kirkland, Norman Parkinson i Philippe Halsman. Njihov značaj je utoliko veći zbog činjenice da su ih birali najuži članovi porodice legendarne filmske dive. Kao poseban dodatak tu se nalazi i poseban print fotografije pogodan za uramljivanje.

foto: Promo

Audrey Hepburn : An Elegant Spirit

Sean Hepburn Ferrer, Atria Books publications

Milioni su je zavolei kao Holly Golightly, Elizu Doolittle i Gigi, ali njen najveći fan bio je onaj koji ju je znao po ulozi majke, njen sin naravno, koji stoji iza ovog jedinstvenog initimnog izdanja koje sadrži skoro 300 fotografija,od kojih je većina iz privatnog porodičnog albuma, te privatne beleške, pisma i ilustracije koje je glumica načinila.

foto: Promo

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/