Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tri muzeja i jedna galerija: Čuvari istorije na lepom plavom Jadranu

Ima on nešto u zraku, moru, suncu, provodu, ali i u svojoj kulturi i istoriji. Nešto što nas stalno vraća ka njemu, plavom Jadranu.

 Izvor: Foto: budva.travel

Bajku o Jadranskom moru ovog puta nismo pronašli u  fantastičnim plažama i destinacijama, već u čuvarima prošlosti. Jer znamo da među vama koji planirate uskoro putem Jadrana, nisu samo puki turisti koji su na moru fokusirani isključivo na istraživanje peskovitih plaža, pronalaženje savršenih koktel barova i šoping trošak, već i oni koji su željni kulture i istorije. 

Zato, obeležavmo na mapi muzeje duz Jadranske obale i prepuštamo se zanimljivoj turi koja će nas voditi daleko u prošlost.  U sezoni ili van nje ova mesta su uvek IN. Selekcija nije slučajna, vođeni smo zanimljivim materijalima arheološke i etnografske prirode.

Mape u ruke, krećemo. 

BUDVA - Muzej grada Budva

Svaki pedalj starog grada u Budvi nosi priču za sebe, građevine govore  o minulim vremenima, a Muzej grada Budve čuva arheološke i etnografske tajne ovog primorskog mesta i to u periodu od V veka pre nove ere pa do XX veka. Do njega ćete lako doći bez obzira sa koje strane uđete u grad, a tu su i ljubazni meštani koji će sigurno priteći u pomoć. 

U samom prizemlju muzeja nalazi se lapidarijum, mesto na kom su različiti tipovi kamenih urni i nadgrobnih spomenika i potiču još iz rimskog perioda. Kada počnete polako da se penjete kroz četvorospratni objekat susrešćete se s pravim arheološkim blagom - od helenističkog zlata, preko vaza, alata, predmeta od stakla, pa do gline i srebrnog posuđa. Međutim, ono što nam je posebno privuklo pažnju su masivne zlatne minđuše i broš sa motivom orla. Pravi statement komadi, kako bi mi Ellovci rekli. 

Češaj za kosu, drvene kutije za odlaganje garderobe, nameštaj i neverovatne nošnje su kruna malog, ali zaista vrednog muzeja. I ako vam budvanske prošlosti ne bude dosta (a verujte nam, neće!), angažujte lokalnog vodiča koji će vas sprovesti kroz razne lokalitete pored mora, ispričati zanimljive priče i nahraniti dušu. 

SPLIT - Galerija Meštrović

Pravimo veliki geografski skok i selimo se na Hrvatsko primorje, tačnije u splitsku Galeriju Meštrović.

Ovde, prvo moramo da prozborimo o velelepnom kompleksu na Mejama u Splitu sa ateljeom slavnog jugoslovenskog skulptora Ivana Meštrovića. Jedan od najznačajnijih umetnika XX veka,  je gradio Galeriju po svojoj zamisli i to kao porodični dom sa ateljeom i prostorom za izlaganje. Božanstveni mediteranski vrt sa skulpturama i pogledom na more najjednostavnije rečeno, oduzima dah! Kada vidite ovakav prizor - znate da ste na pravom mestu u kome je vreme stalo i da su umetnost i priroda odradili svoje! 

Autor Spomenika neznanom junaku na Avali u Beogradu i Njegoševog mauzolej na Lovćenu, provodio je ovde sa svojom porodicom leta 30-tih godina XX veka. 

Danas možemo da uživamo u  Meštrovićevim delima koja se nalaze u kompleksu - kao što su Psiha, Žalosni anđeli i Veseli anđeli, Kiklop, Daleki akordi. Videćemo njegov široki umetnički opis, ali povrh svega, kročićemo u vilu gde je veliki umetnik živeo, stvarao i virnućemo  u pisma članova porodice koje će otkriti i intimnije stvari ovog velikog čoveka. 

Na sledećoj strani pročitajte više o muzeju u Perastu:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Najpopularnije

Moda

Celebrity