Velika ostvarenja, poslastica za sve obožavaoce evropskog filma i frankofone kulture.

1.Breathless

Kad razmišljamo o najvećim ostvarenjima francuske kinematografije neizbežno je pomenuti režisera Jean-Luc Godard. On je poznat kao jedan od pionira francuskog New Wave-a, La Nouvelle Vague, koji je promenio način kako su režiseli pristupali filmskoj radnji.

Replike koje je čula publika ali ne i ostali akteri radnje Jim Halpert-a i inventivna upotreba boje i sekvenci obeležili su njegov debitantski film sa Jean Paul Belmondom čiji lik u filmu traže zbog ubistva, dok se on krije u stanu svoje devojke Patricie koju glumi Jean Seberg, kraljica pixie frizure.

Film Do poslednjeg daha postoji i u verziji sa Ričardom Girom.

2. Amélie

Jedan od najpopularnijih francuskih filmova svih vremena je Jean-Pierre Jeunet-ov film o čudesnoj sudbini Amélie Poulain koju glumi neodoljivo šarmantna, na tipično francuski način, Audrey Tatou. Amelie je senzitivna, maštovita, ekscentrična i veliki altruista koja želi da ispravi krive Drine i pomogne ljudima u svom okruženju da budu srećni.

Film nam pruža priliku da uživamo u romantičnom Parizu i nekim njegovim najpoznatijim delovima, a krasi ga prekrasan soundtrack Yanna Tiersena.

3. Le Mepris ( Prezir)

U filmu glumi prelepa francuska glumica i borac za zaštitu životinja Brigitte Bardot. Ako ste se oduvek divili ovoj zanosnoj lepotici francuske kinematografije, ovaj Godarov film je odlična polazna tačka za upoznavanje. Luc Godard je napravio film o neuspešnom dramskom piscu čiji brak sa daktilografkinjom koju glumi Brigitte Bardot upada u krizu kad on potpiše ugovor da radi na jednom ostvarenju sa velikom produkcijom.

4. Belle de Jour

Catherine Deneuve je legendarna francuska glumica čiju lepotu godine ne mogu da unište. U ovom filmu njena heroina vodi dvostruki život, ona je domaćica iz Pariza koja popodne tajno radi kao prostitutka. Film je prava poslastica za ljubitelje mode.

5. Jules and Jim

Žil i Džim je jedno od kultnih ostvarenja i tema je vrlo francuska, ljubavni trougao. Austrijski student Jules i Francuz Jim se zaljubljuju u istu ženu, impulsivnu Catherine koju glumi maestralna Jeanne Moreau.Sve ovo se događa pred početak Prvog svetskog rata. Film je režirao legendarni režiser François Truffaut.

Još jedan razlog da pogledate ovaj film je dobar soundtrack.

6. A woman is a Woman

Une femme est une femme je filmsko ostvarenje u kojoj je Jean-Luc Godard angažovao svoju suprugu iz stvarnog života. Anna Karina je striptizeta koja očajnički želi dete. Kad njen dečko odbija da postane otac, predlaže joj da ostane u drugom stanju sa njegovim najboljim drugom i tada stvari počinju da se komplikuju. Ovaj kvazi mjuzikl je jedan od Godarovih najzabavnijih i najkreativnijih filmova, sa mnogo kolorita i dobre muzike.

7.The Diving Bell and The Butterfly

Reditelj Julian Schnabel koji je poznat po tome što dolazi na Red carpet u pidžamama je ostvario veliki uspeh ovim filmom koji pratimo iz ugla posmatranja glavnog junaka koji je klaustrofobičan i može da komunicira samo treptanjem jednog oka. Ovaj fascinantan film je adaptacija memoara bivšeg urednika francuskog Elle časopisa ,Jean- Dominique Bauby kome je trebalo 200 000 treptaja da bi ih napisao.

8. The Artist

Iako snimljen 2011. godine film je napravljen po uzoru na neme filmove iz dvadesetih godina prošlog veka. Ova šarmantna priča o ljubavi i slavi prati vezu ostarele filmske zvezde koji se zaljubljuje u neiskusnu Peppy Miller koja počinje da zasenjuje njegovu karijeru.

9. Children of Paradise

Mnogi smatraju da je ovo jedan od najboljih francuskih filmova, generalno. U filmu pratimo priču žene koju žele četiri muškarca: glumac, kriminalac, grof i pantomimičar. Ako volite romansu, mjuzikle i dinamičnu teatarsku produkciju, ovo je pravi film za vas.

10. Blue is The Warmest Colour

Ovo je jedan od najkontroverznijih filmova o vezi između francuske tinejdžerke i plavokose studentkinje umetnosti u koju se zaljubljuje. Gluma u filmu je maestralna.

Tekst priredila: Tanja Glušac

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/