Ima li išta zabavnije nego da se vratimo u neka stara dobra vremena putem nekog kultnog filma? Ili da putujemo u budućnost? Uradili smo malu retrospektivu najboljih britanskih filmova koji su prava remek-dela.

Možda ste neke od njih već gledali, možda neke tek planirate ali sigurni smo da bar jedan film sa ove liste je neotkriven za vas.

Pred vama je lista filmskih ostvarenja koja vas neće ostaviti ravnodušnim - neki će vas nasmejati, neki i rasplakati, ali smisao jeste da svi zajedno dobro razmislimo o filmu kao kompleksnoj umetnosti, da se zapitamo o životu, ljubavi, sreći, poslu i povrh svega da uživamo u remek delima.  

Zato vredi obratiti pažnju na OVE filmove!  

1. The Lady Vanishes 

Nezaobilazni triler potpisuje gospod i bog ovog žanra Alfred Hitchcock, a glavna uloga je poverena Margareth Lockwood i Michaelu Redgraveu. Priča počinje kada lepi turista primeti da je iznenada nestala njegova putna saputnica. 

2. Great Expectations (1946)

Delo nastalo po noveli Charlesa Dickensa potisuje reditelj David Lean, a nesvakidašnju priču o dečaku Pipu i devojčici Esteli i još po kojoj ličnosti dočarali su glumci John Mills, Bernard Miles, Finlay Currie, Jean Simmons. Jedan klasik, pred kojim nećete ostati ravnodušni.

3. The Red Shoes (1948)

Film govori o balerini koja se pridružuje igračkom ansamblu i veoma brzo postaje vodeća plesačica. Napisali, producirali i režirali Michael Powell i Emeric Pressburger. 

4. Dracula (1958)

Režiju potpisuje Terence Fisher, a radnja počinje dolaskom Jonathan Harkera u jedan zamak. Ostalo je poznato, ali preporučujemo vam da pogledate, jer će sigurno biti zabavno da vidite kako izgleda ovo ostvarenje polovinom 20. veka. 

Na sledećoj strani pogledajte koje britanske filmove vredi pogledati!

PageBreak

5. Lawrence of Arabia (1962) 

Istorijska drama sa Peterom O'Tooleom podeljena je na dva dela! Smatra se remek-delom svetske kinematografije.

6. Kes (1969)

Snimljen po direktivi Kena Loacha je zapravo priča o dečaku koji živi u sumornom rudarskom gradu, ali beg od stvarnosti pronalazi u neobičnom prijatelju - ptici.  

7. A Clockwork Orange (1971)

Film prati užasne kriminalne radnje jedne družine i njihovo hvatanje i pokušaj rehabilitacije kroz kontraverzno psihološko uslovljavanje. 

8. Monty Python and the Holy Grail (1975)

Britansku kultnu komediju napisali su i izveli grupa koju čine Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones i Michael Palin. Obojena jakim, sarkastičnim britanskim humorom ostaće vam dugo u sećaju, dok ćete najzanimljivije detalje prepričavati između sebe do kraja života.

9. The Long Good Friday

U gangsterskom filmu glume Bob Hoskins i Helen Mirren - mafija, intrige, odnosi i "prljave" radnje obeležavaju film. 

10. Sense and Sensibility (1995)

Poznatu britansku romantičku dramu režirao je Ang Lee, a rađena je prema romanu Jane Austine, glavne uloge su poverene Emmi Thompson, Hugh Grantu, Kate Winslet i Alanu Rickmanu. Veo ljubavi "prekriva" film, a Emma je dobila Oskara za scenario i tako postala prva žena u istoriju koja je dobila ovu nagradu za adaptirani scenario.  

11. Trainspotting (1996)

Komplikovano ostvarenje potisuje Danny Boyle, a maestralna gluma Ewana McGregora, Ewena Bremnera, Jonny Lee Millera, Kevina McKidda, Roberta Carlyle i Kelly MacDonalda nikog nije ostavila ravnodušnim. Radnja se odvija u Edinburgu i prati grupu zavisnika od heriona. 

12. The Queen 

Govori o kraljevskoj porodicu i njihovom ponašanju nakon smrti princeze Diane. Glavna uloga poverena je Helen Mirren, a trebamo li spomenuti da je opet briljirala!

13. An Education (2009)

Britanska drama je bazirana da memoarima novinarke, a radnja se vrti oko mlade devojke i njenom životu koji se drastično menja kada upozna skoro duplo starijeg muškarca koji ne samo da će opčiniti nju, već i njene roditelje. 

14. The Selfish Giant (2013)

Radnja je inspirisana pričom Oscara Wilda i prati živote tinejdžera u siromašnoj delu Bradford u Engleskoj. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/