Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li ste već gledali najromantičniji film u 21. veku?

Spremni za savremenu priču o Romeu i Juliji?

  Izvor: Foto: Profimedia

Mračna, ali i komična ljubavna priča, u kojoj je pronalaženje ljubavi pitanje života i smrti. Ljubavna priča smeštena u blisku budućnost, gde sve ljude koji su samci, prema pravilima Grada, hapse i odvode u Hotel.

Tamo imaju obavezu da pronađu partnera u roku od 45 dana. Ako ne uspu, pretvaraju ih u životinju po njihovom izboru i puštaju u Šumu. Jedan očajan čovek beži iz Hotela u Šumu, gde živi grupa pobunjenika koji sebe zovu Samci, i konačno se zaljubljuje, iako je to protiv njihovih pravila. To je, ukrtako, “Jastog” (“The Lobster”).

Za početak, neka poruke filma ostanu po strani i pogledajmo poražavajuću veštinu sa kojom reditelj Jorgos Lantimos (Yorgos Lanthimos) uspostavlja pravila svog sveta.

Kao sve snažne satire, “Jastog” je dovoljno blizak stvarnosti da nas realno zaplaši svojim konotacijama – lako mu poverujemo. Ali, zamislite na trenutak težinu uspostavljanja granica jednog ovako specifičnog sveta. Kao reditelj, dužni ste da se situacija vašeg zamišljenog univerzuma jasno vidi u svakom kadru.

Kada, kao Lantimos, izabarete da ne gradite futurističke setove i dizajnirate vizuelno vanzemaljske svetove da bi gledalac lakše shvatio vaše namere – to je uvek linija manjeg otpora – onda ste zaista pred zadatkom koji od vas traži promišljenost i akutnu brigu.

Setovi su ovde sasvim realni: hotel u Irskoj (u filmu ne znamo da je Irska, tamo su samo snimali), šuma, auto-put, grad – i to je sve. Pravila sveta, koja boje temom realne savremene lokacije na kojima je film sniman, dolaze iz dijaloga, postupaka i odnosa među likovima, spoljašnja sredstva su zato suvišna.

Na sledećoj strani pogledajte trejler!

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Najpopularnije

Moda

Celebrity