Za ova remek dela književnosti ne morate da izdvojite dane i dane čitanja. Nisu obimna dela, ali veoma poučna i kvalitetna, zato pogledajte šta vam predlažemo i trk do biblioteke...

1. Antoine de Saint-Exupery: Mali princ (16 hiljada reči)

Tokom Drugog svetskog rata pilotov avion srušio se u pustinji i on upoznaje princa koji nije s ove planete. Dok planiraju svoj beg iz pustinje, princ opisuje svoje putovanje i kako se želi da se vrati svojoj kući i cvetu kog voli. Knjiga koju svako treba da pročita!

2. William Shakespeare: Macbeth (17 hiljada reči)

Reč je o najkraćoj tragediji koju je napisao slavni Shakespeare. Škotski general Macbeth prima proročanstvo od tri veštice da će jednog dana postati kralj Škotske. Nakon toga njegova žena ga savetuje i on ubija kralja Duncana i preuzima škotski tron, ali postaje paranoičan i stvari tada počinju da se komplikuju..

3. Truman Capote: Doručak kod Tiffanyja (26 hiljada reči)

Glavna junakinja Holly voli da šokira ljude svojim stavovima i fragmentima svoga života i to radi vrlo promišljeno. Tokom godine dana ona se sve više otkriva pripovjedaču koji postaje vrlo fasciniran njenim životnim stilom.

4. Ernest Hemingway: Starac i more (27 hiljada reči)

Za ovaj roman Hemingway je dobio Pulitzerovu i Nobelovu nagradu. Radnja prati ribara koji odluči da zaplovi u svom čamcu prema okeanskoj pučini u nadi da će imati uspešan ulov. Odlazi mnogo dalje nego inače i tada započinje njegova borba s morem.

5. Robert Louis Stevenson: Neobičan slučaj dr. Džekila i gospodina Hajda (28 hiljda reči)

Naučnik Henry Jekyll odluči da napravi napitak kako bi zamaskirao svoju zlu unutrašnju narav, ali to ne polazi po planu. Njegova druga ličnost Edward Hyde samo još više dolazi do izraza i počinje da vlada njime.

6. George Orwell: Životinjska farma (30 hiljada reči)

I ovde je reč o jednoj alegoriji, ovoga puta o Ruskoj revoluciji. Životinje na jednoj farmi odlučuju da svrgnu i proteraju svoje vlasnike i tlačitelje. One zavladaju farmom, ali polako se gubi jednakost među njima i dolazi do razdora i odvajanja.

7. Albert Camus: Stranac (38 hiljada reči)

Jedan od najznačajnijih romana u francuskoj, ali i u svetskoj književnosti. Bavi se apsurdom ljudske egzistencije i besmislenim nizom slučajnosti pred kojim ne možemo da pobegnemo. Glavni lik je okružen ljudima koji ga zapravo ne razumiju i nizom nesrećnih okolnosti, pa mu se život strašno zagorča.

Izvor: Zadovoljna 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/