Revija „Dani nordijskog filma“biće otvorena 26. novembra u 19:00 filmom „Stayin Alive“ norveške autorke Charlotte Blom, a publika će do 8. decembra biti u prilici da pogleda ostvarenje danskog reditelja Mihaela Noera „Ključevi kuća ogledalo“, film „Čovek bez prošlosti“ svetski poznatog finskog sineaste Akija Kaurismakija i film „Ne žali za mnom“ rediteljskog dvojca Mansa Marlinda i Bjorna Stajna.

Skandinavska kinematografija poslednjih godina spada u  jedne od najzanimljivijih u Evropi i svetu i donosi serije i filmove visoke produkcije, pretežno onih koje bi se žanrovski mogle odrediti kao krimi i psiho fikcija.

Kriminalni i policijski zapleti u ambijentu psihodelične nordijske klime koju kritika povezuje sa atmosferom serije “Fargo” pružaju jedinstven doživljaj u kontekstu evropskog diskursa. Ono što odlikuje skandinavsku kinematografiju jesu realistično izgrađeni karakteri likova koji žive živote običnih građana i nose se s problemima savremenog društva.

Program manifestacije realizovan je u saradnji sa ambasadama Finske, Švedske, Danske i Norveške u Srbiji uz podršku Nordijskog saveta ministara. Ulaz je slobodan.

izvor: Imaginarijum