Danas se više niko preterano ne čudi kad neko umetničko delo na aukcijama postigne višemilionsku cenu. Razumeli neki to ili ne, činjenica je da postoje mnogi koji ne pitaju za cenu kad je u pitanju posedovanje unikatnih slika, skulptura ili fotografija.

Ipak, vest koja je upravo stigla iz Njujorka nije mogla da prođe nezapaženo.

Naime, slika "Salvator Mundi", neponovljivog Leonarda da Vincija, prodata je na aukciji za rekordnih 450 miliona dolara! Ovaj podatak posebno iznenađuje kad se uzme u obzir da su se svojevremeno vodile velike polemike oko toga radi li se o autentičnom delu.

Početna cena je iznosila 100 miliona dolara, ponude su se neko vreme vrtele oko iznosa od dvestotinjak miliona dolara, da bi u nekom trenutku bilo ponuđeno 400, a konačno i 450. Slika je prethodno bila u vlasništvu jednog ruskog milijardera, a novi vlasnik je, očekivano, želeo da ostane anoniman.

Pre ovog rekorda, najskuplja slika je bila "Les Femmes d'Alger", delo Pabla Picassa, koja je postigla cijenu od gotovo 180 miliona dolara.

izvor: Buro247.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/