Američki reditelj, italijanskog porekla Martin Scorsese je rođen u Njujorku 17. decembra 1942. godine. Njegovo poreklo je definitivno uticalo na tematiku filmova i često su u fokus stavljeni likovi Amerikanaca iz Italije. 

Dobio je Oskara 2007. godine za film The Departed, a za film Taxi Driver 1976. godine je nagrađen Zlatnom palmom u Kanu. 

Ovog puta smo pripremili 10 zanimljivih činjenica koje možda niste znali o gospodinu Scorsesu...

Martijev prvi “prvi” film

“Duel in the Sun” Kinga Vindora iz 1946. godine je prvi film kojeg je Martin pogledao, i to kada je imao samo četiri godine.

Glumac u svojim i Kurosavinim filmovima

Iako se pronašao u režiji, okušao se i u nekoliko manjih uloga. U “Dreams” Akira Kurosawa, Marti je tumačio ulogu svetski poznatog umetnika, Vincent van Gogh. Pojavio se u sopstvenim filmovima “Taxi Driver” i “Casino, a u seriji “Curb Your Enthusiasm” tumačio je neku verziju sebe – režisera koji zažali što je zaposlio Larrya Davidaza ulogu nasilnog gangstera. Zanimljivo je i to da mu je ponuđena uloga Charles Manson u TV filmu “Helter Skelter” iz 1976. godine, ali ju je Marti odbio.

Nema Tibeta za Martija

Skorsezi je jedna od retkih poznatih osoba kojima je zabranjen ulazak u Tibet. Ovo je posledica objavljivanja filma “Kundun” iz 1997. godine, koji prikazuje rani život Dalaj Lame i nasilnu invaziju Tibeta od strane Kine 1950. godine.

Ping pong sa Spilbergom

Režiser je odbio ponudu Stevena Spielberga da režira “Schindler's List”, jer je smatrao da bi bilo bolje da ovaj film režira Jevrej. Sa druge strane, Stiven Spilberg je umalo režirao Martinov “Cape Fear”, ali je baš on preporučio Skorsezija za ovaj posao. U odnosu ova dva režisera zanimljivo je i to što je Martin režirao epizodu Spilbergove antologijske serije “Amazing Stories”, naziva “Mirror Mirror”.

Ideja za “Taksistu” je došla iz Indije

Za svoj stil režiranja kao najveću inspiraciju navodi briljantnog Satyajit Ray, a protagonistu filma “Abhijan” navodi kao prototip lika ciničnog taksiste Trevisa Bikla iz ostvarenja “Taksista”. Pomenuli smo da je Skorsezi u ovom filmu igrao manju ulogu, a to je bio uznemireni putnik u Trevisovom taksiju, koji je u agoniji zbog ubistva svoje supruge koja ga je varala. Drugi glumac je trebalo da igra ovu ulogu, ali je morao da otkaže dolazak na set taj dan zbog bolesti, pa je Martin uskočio umesto njega.

De Niro i pomoć kad je bilo najteže

Nije tajna da Martin voli da sarađuje sa Robertom De Nirom, a ono što je manje poznato jeste da ih je upoznao režiser Brian De Palma. Još manje poznato jeste da je upravo De Niro ohrabrio režisera da prestane sa konzumacijom droga.

Naime, tokom sedamdesetih godina Martin je bio zavisan od kokaina u tolikoj meri da je 1978. godine napustio Kanski festival i odletio u Pariz, samo da bi kupio kokain. Nakon što je umalo umro od predoziranja, De Niro mu je prišao sa idejom o filmu “Raging Bull” i njihova saradnja je pomogla u lečenju od zavisnosti. Još jedna zanimljiva činjenica o ovom tandemu jeste to što Martin uvek zatvori set (ne dozvoljava pristup nikome ko nije neophodan za snimanje) kada režira De Nira.

U svetu muzike

Od njegovih manje poznatih projekata, značajni su dokumentarac “Woodstock”, na kojem je bio asistent režije i montažer, Elvis Presley 33. i poslednji film, “Elvis on Tour” iz 1972. godine, na kojem je radio kao režiser.

Video koji je režirao Martin je za pesmu “Bad” Michaela Jackson. Čitav spot traje 16 minuta i deo je u boji, a deo crno-beli, dok se na televiziji obično prikazuje samo deo u boji.

Uspešni učenici

Tokom perioda kada je predavao u Njujorku, na Tisch School of the Arts, učenici su mu bili, između ostalih, Spike Lee i Oliver Stone.

Marti i mantija

Tema katolicizma se često provlači kroz njegove radove, a to nije slučajno. Martin se zamalo pridružio sveštenstvu. Pohađao je seminar posle osnovne škole, ali su ga izbacili nakon prve godine, jer je bio nemiran i glasan tokom molitvi. Zanimljivo je i da je tokom snimanja filma ”The Last Temptation of Christ” zabranio pušenje na setu, delom zbog svoje astme, a delom da bi sačuvao integritet biblijskih likova pred novinarima.

Fan horora

Dobro je poznata činjenica i da je Martin ljubitelj horor filmova, a objavio je i svoju listu najstrašnijih.

Neki drugi Marti

Kada nije na svom ili tuđem filmskom setu, voli da gleda seriju “Pansion faličnih”, sam crta sve svoje storiborde, a svake subote organizuje filmsko veče za svoju kćerku Francesca Scorsese i njene prijatelje. Francesca je rođena dan pre njega, 16. novembra, ali 1999. godine.

Izvor: Bosonoga

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/