Jedan od najboljih američkih filmskih kritičara koji je čest gost magazina Vogue za koji na godišnjem nivou napiše nekoliko recenzija i sada je, tik pred kraj godine odlučio da čitaocima modne Biblije otkrije svoju listu top 9 filmova iz odlazeće godine, kao i svoje mišljenje o ostvarenjima koja će trijumfovati na Oskarima naredne godine.

Među Johnovim top 9 filmova su romantična komedija The Big Sick, zatim Beats Per Minute, aktuelni hit Call Me By Your Name, Faces Places, The Florida Project, rumunsko remek-delo Graduatian, Lady Bird, Okja i kostimirana drama Phantom Thread.

Ono što je zanimljivo je mišljenje Powersa da nijedan od pomenutih ipak neće odneti kući zlatni kip.

"Bojim se da nijedan film sa moje liste neće pobediti, već da će nagradu za Najbolji film odneti ili Dunkirk Christophera Nolana ili Spielbergov The Post. Po mom mišljenju oba filma su precenjena, i iako je vrlo rano praviti prognoze jer The Post još nije ni izašao ali svi znaju da će da bude hit, čini mi se da će ta dva filma biti glavni favoriti. Spielberga voli Američka akademija - ima superstar zvezde u filmu, liberal je i vrti istorijske teme koje Oskar voli. S druge strane Dunkirk nudi taj spektakl za koji opet glasači vole da daju svoj glas."

Na pitanje da li je izvesno da će Meryl još jednom trijumfovati zahvaljujući ulozi Katherina Graham u The Post, John Powers odgovara: "Bila je ovo sjajna godina za veliki broj glumica. Saoirse Ronan u Lady Bird, Annette Bening u Film Stars Don't Die in Liverpool, Diane Kruger u In The Fade, ali po meni Oskar je zaslužila Cynthia Nixon za film A Quiet Passion, u kom igra genijalnu pesnikinju Emily Dickinson, jednako briljantno kao što je Daniel Day-Lewis odigrao Lincolna. Nažalost, mislim da ona neće ni dobiti nominaciju. Zato sam mišljenja da će nagrada otići u ruke Frances McDormand, popularne glumice koja igra atraktivnu ulogu u filmu koji Holivud voli - Three Billboards Outside Ebbing, Missouri." 


A kakvo mišljenje ima za mušku stranu: Ovo nije bila baš sjajna godina za muške uloge. Jeremy Renner u Wild River nije loš, kao ni Richard Gere u Normanu, Lior Ashkenazi u izraelskom Foxtrot je dobar ali ne verujem da će da osvoji nominaciju, dok je Daniel Day-Lewis ok u Phantom Threadu ali ništa više od njegovih standardnog. Možda Timothee Chalamet u nagrađivanom aktuelnom hitu Call Me by Your Name - mlad, zanimljiv, strastven, neverovatno prirodan, ali nisam siguran. Šanse ima i Gary Oldman, iskusan glumac koji je odigrao možda svoju ulogu života - Winstona Churchilla, pa Akademija odluči da mu konačno da Oskara. Možda.   

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/