Dolores O’Riordan, vokal irskog rok benda The Cranberries, koji je vrhunac slave doživeo sredinom devedesetih zahvaljujući mega hitovima poput Linger, Zombie, Dreams, Ode to my family, prodavši više od 40 milion albuma, preminula je iznenada sinoć u britanskoj prestonici.

Iako uzrok smrti još nije otkriven, ova vest šokirala je ne samo muzički svet već i mnogobrojno i verne fanove koji su uz pesme kultnog benda odrastali!

U saopštenju koji je njen izdavač izdao stoji da je Dolores bila u Londonu povodom snimanja novog albuma.

Prošle godine bend je objavio akustičan album pod nazivom Something Else, na kom su se našle neke nove pesme ali i novi aranžmani starih hitova. U planu je bilo i nekoliko promo koncerata albuma po Evropi i Severnoj Americi, ali su otkazani usled lošeg zdravstvenog stanja pevačice.

Napustio nas je najlepši ženski vokal devedesetih: 7 najboljih pesama grupe Cranberries
Software:Adobe Photoshop Camera Raw 9.8 (Macintosh) Created: 2017:05:20 23:50:03

Društvene mreže usijale su se juče s poslednjim pozdravom muzičkoj zvezdi koja je možda imala i najlepši glas tokom 90-ih.

Na Facebooku mnogi su napisali: Otišla je žena s najboljim glasom moje generacije. Glas koji nam je pomogao da prebrodimo toliko toga. Napustila nas je prerano," napisao je neko, dok su se drugi nadovezali konstatujući kako je Dolores sa bendom obeležila turbulentne devedesete i postavila temelj mnogim budućim zvezdama.

Na Twiteru i drugim mrežama sa pevačicom su se oprostile i njene kolege poput Hoziera, Liz Phair, Duran Duran i Questlove-a. 

Dolores O’Riordan je rođena 6. septembra 1971. godine u irskom mestu Ballybricken, u Limericku kao najmlađe dete od sedmoro.

Predvodila je bend The Cranberries od 1991. godine do 2003. godine kada je započela svoju solo karijeru (albumi Are you listening i No Baggage), da bi se sa bendom opet okupila pre 9 godina zarad novih turneja i nastupa.

Pored nje u bendu su bili gitarista Noel Hogan, basista Mike Hogan i bubnjar Fergal Lawler. Iako često asocirani sa alternativnim rok bendovima, grupa je imala pesme sa indie-pop, post-punk, irski-folk i pop-rok elementima.

Napustio nas je najlepši ženski vokal devedesetih: 7 najboljih pesama grupe Cranberries

Dolores je imala specifičan mecosopran glas koji je podrhtavao i "ušao" mnogima pod kožu. Njena interpreatacija koja je često podrazumevala svojevrsno jodlovanje pri pevanju kao i jak irski naglasak učinili su od nje jednu od omiljenih pevačica tadašnje muzičke scene.

Prvi album objavili su 1993. godine "Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We?" na kom su se našli hitovi "Dreams", "Linger" i "Sunday". Posle debi albuma grupa je objavila još šest albuma. Poslednji "Something Else" izašao je prošle godine.

1994. godine Dolores se udala za Dona Burtona, bivšeg menadžera turneje benda Duran Duranasa kojim ima troje dece. Nakon dvadeset godina braka par se razišao sporazumno 2014.

Na sledećoj stranici pogledajte sedam najboljih pesama benda: