Poslednjih deset godina stvoren je opšti hype oko serija. Sve je možda krenulo sa serijom LOST koja je prva ponudila malo drugačiji format od ustanovljenih sitcoma i krimi priča. Međutim, čini nam se da nijedna serija nije postala toliko popularna i obožavana kao Breaking bad!

"Breaking Bad" serija Vincea Gilligana (62 epizode u pet sezona) emitovana je premijerno na američkom AMC od 20. januara 2008. godine do septembra 2013.

Priča prati Waltera Whitea (FENOMENALAN Bryan Cranston), profesora hemije koji nakon što dozna da umire od raka pluća, u želji da porodici (ženi i sinu) osigura budućnost, počinje zajedno sa bivšim učenikom Jessom da pravi meth. Od dosadnog i uzornog čoveka čiji zet je agent DEA (Američka agencije za borbu protiv trgovine narkoticima) Walther postaje najopakiji diler metha zapadno od meksičke granice.

Sjajan zaplet, originalni i uverljivi likovi, konstantna promena radnje i dijalozi koji su postali meme, lansirali su seriju u top tv format. Breaking bad je u svoje vreme postala najgledanija kablovska serija u istoriji, dok je za glavne Emmy i druge tv nagrade nominovan čak 262 puta, od kojih je osvojio 110.

Serija je toliko bila popularna da stvoren spektakularan kult oko nje. Fanovi i dalje stvarnom vlasniku kuće koja je u seriji "glumila" Walterov dom na krov bacaju picu, kopirajući jednu scenu iz serije. I dan danas postoji turistička BB tura u Albuquerqueu, gradiću u kom je snimljena serija.

Da ne pričamo o tome kako su stvarni dileri svoj meth zbog serije (Walterov meth je plave boje) namerno bojili u plavo i naplaćivali ga skuplje.

Grafit na ulicama Barselone 

Pa u čemu je tajna ove serije?

U činjenici da je ona istovremeno i neo noir vestern, intimna, teška porodična drama, crnohumorni triler i narkoantologija, i verovatno najluđa stvar koju je televizija ponudila u novom milenijumu. Svaka epizoda pršti od tenzije, a Waltera čas volimo, a čas želimo da ga kreator serije Vince ubije. Walther je taj junak koji u ime porodice čini krivične prestupe i ide preko svojih granica.  

Pored Walthera, miljenici publike su ipak bili ova dva lika: Waltherov zet Hank Dean Norris u ulozi života), pravičan policajac koji opsesivno lovi narko dilere i šefove, dok jednako opsesivno voli suprugu Marie (kleptomanku) i Jessa Pinkmana (Aaron Paul) koji je za većinu bio glavno sidro serije.  

Na kraju, “Breaking Bad” serija je serija velikih trenutaka. Onih pravih, moćnih od kojih se dižu dlake na rukama.

Onaj recimo momenat kad White prvi put stavi svoj crni pork pie šešir. Kad postane Heisenberg. Ili kad Huell legne na planinu od love u Walterovoj garaži. Ili kad Walter održi epski “ja sam onaj koji kuca” govor.

A brutalna “say my name” scena? Ili onaj veliki twist u kojem se razjasni otkud sprženi medvedić u Walterovom bazenu, kad shvatite da je cela sezona unapred isplanirana do zadnjeg detalja.

Ili svaki put kad Jesse kaže “Bitch”.

Epic!

izvor: Jutarnji list (Tomislav Novak)

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/