Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Warhol, Lichtenstein, Rauschenberg: Fenomenalna izložba američkog pop-arta koju morate da posetite

Neke od najčuvenijih svetskih dela pop art umetosti biće predstavljena publici u Srbiji sve do 12. marta.

  Izvor: Foto: Maja Bunčić

Kolekcija grafika najčuvenijih američkih predstavnika pop- arta: Andyja Warhola, Roya Lichtensteina, Roberta Rauschenberga, Johna Chamberlaina, Jamesa Rosenquista i Tom Wesselmann, otvorena je do 12. marta 2018. u beogradskoj Kući legata.

Dela ikona američkog pop-arta su reprezentativni i prepoznatljivi radovi nastali u periodu od 60-ih godina prošlog veka, kada su umetnici pop-arta dostigli vrhunac umetničkog izražavanja, pa sve do recentnih radova iz prve decenije 21. veka.

Created: 2018:01:30 21:48:13

Postavku izložbe čini preko sto originalnih radova različitih tehnika koja su u vlasništvu kolekcionara Lazara Vujića i Žive Škodlar Vujić iz zbirke renomirane galerije Visconti Fine Art, osnovane u Milanu 1973. sa predstavništvom u Ljubljani.

"Poznavali smo čitavu generaciju pop-art umetnika, posećivali smo njihove ateljee i družili se u Njujorku. Nismo imali pretenziju ili cilj da uzimamo nešto što je vredno, o tome sedamdesetih nismo razmišljali, već smo želeli da imamo radove onih umetnika sa kojima smo imali lični odnos, s kojima smo voleli da radimo" , kaže Živa Škodlar Vujić.

Created: 2018:01:30 22:10:48

Do Lichtensteinovih radova, ističe, bilo je najteže doći, a umetnika su upoznali prilikom njegove izložbe u njujorškom muzeju MoMA.

Created: 2018:01:30 22:00:33

"Predstavio nas je tada Rauschenberg, izuzetan intelektualac i divan čovek koji se nesebično davao i koji je voleo da se druži sa mladima i ljudima koji nisu iz sveta poznatih. Uspeli smo da napravimo malu zbirku radova Lihtenštajna, od koje je nažalost ostalo malo dela" , dodaje Vujićeva.

U sećanju ostaje i jedan susret sa Wesselmannom, jer intervju na koji je Živa uspela da nagovori ovog umetnika inače nevoljnog da govori o svom radu, ispostavilo se da je bio i njegov poslednji.

"Prvi susret sa Warholom bio je preko njegovog advokata kada je suprug Lazar pripremao mapu originalnih grafika za OI u Sarajevu. Kasnije se taj odnos razvio", navodi ona.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Najpopularnije

Moda

Celebrity