Svi zaljubljenici u sedmu umetnost u svom godišnjem kalendaru imaju svake godine crvenim slovima obeležen period u kom se tradicionalno održava čuveni i jedinstveni FEST.

A dugoočekivano 46. izdanje najpoznatijeg filmskog festivala na ovim prostorima kog su u zlatnom periodu (sredinom 70-ih) posećivale veličine poput Jacka Nicholsona, Roberta de Nira, Harvey Keitel, Sophia Loren, Marcello Mastroianni i drugi, održaće se od 23. februara do 4. marta. 

Beogradska publika imaće prilike da vidi preko 110 premijera u sedam bioskopskih dvorana u različitim terminima tokom celog dana. Naravno, među filmovima koji će biti prikazani očekuju nas favoriti sezone, ostvarenja koja su nominovana za Oskar: The Shape of water, Lady Bird, Call me by your name, Phantom Thread i pomenuti Three Billboards...

Mi smo ipak odlučili da se fokusiramo na filmove evropske i azijske, blisko-istočne kinematografije svesni da će ti filmovi teško završiti u redovan bioskopski program. Jedini "uljez" na spisku je poslednji film Daniel Day-Lewisa (najavio da se ovim filmom oprašta od sedme umetnosti i odlazi u penziju ), stilizovana retro drama Phantom Thread koja je must see za sve modne zaluđenike koji žele da pogledaju kostimiranu ljubavnu bajku. 

Afera: Nil-Hilton (koprodukcija Švedske, Danske, Nemačke i Francuske, 106 minuta)

Režija: Tarik Saleh

Radnja: Kairo, 2011. godine, nekoliko nedelja pre izbijanja revolucije. Detektiv Noredin, koji radi u ozloglašenoj Kasr el-Nil policijskoj stanici, dobija zadatak da istraži slučaj ubijene pevačice. On uskoro shvata da ova istraga vodi do društvene elite, bliske predsednikovim ljudima od poverenja.

Ana, Mon Amour (Ana, moja ljubavi / koprodukcija Rumunije, Nemačke i Francuske, 127 minuta)

Režija: Calin Peter Netzer

Radnja: Ovo je priča o Ani i Tomi i o njihovoj vezi kroz koju se, kao crvena nit, provlači Anina mentalna bolest. Ona uvlači par u međusobnu zavisnost i postepeno iznutra uništava njihov odnos.

Ji Nian Hua (Anđeli nose belo / koprodukcija Kine i Francuske, 107 minuta)

Režija: Vivian Qu

Radnja: U malom obalskom gradu, sredovečni čovek napada dve devojčice u motelu. Mia, tinejdžerka koja je te noći radila na recepciji, jedini je svedok. U strahu da ne izgubi posao, ona odlučuje da ćuti. U međuvremenu, dvanaestogodišnja Ven, jedna od žrtava, otkriva da su njene nevolje tek počele. Zarobljene u svetu koji im ne nudi nikakvu sigurnost, Mia i Ven moraće same da pronađu izlaz iz situacije. 

Bedoune Tarikh, Bedoune Emza ( Bez datuma i potpisa / Iran, 104 minuta)

Režija: Vahid Jalilvand

Radnja: Forenzički patolog dr Nariman ima saobraćajni udes sa motociklistom, kojom prilikom se povređuje i osmogodišnji sin motocikliste. Nudi im da plati nadoknadu štete i odvede dete na kliniku. Sledećeg jutra saznaje da su dečaka doneli na autopsiju. Doktor Nariman je u dilemi: da li je on odgovoran za dečakovu smrt, koja je posledice udesa, ili je dete umrlo od trovanja hranom, kako kažu nalazi drugih doktora?

Phanton Thread (Fantomska nit / Amerika, 115 minuta)

Režija: Paul Thomas Anderson

Radnja: U glamuroznom posleratnom Londonu pedesetih godina prošlog veka čuveni modni kreator Rejnolds Vudkok i njegova sestra Siril nalaze se u centru britanske mode. Oni oblače princeze, filmske zvezde, mlade bogatašice, poznate ličnosti, debitantkinje u društvu i dame sa istančanim ukusom vezanim za njihov brend. Žene ulaze i izlaze iz Vudkokovog života, pružajući zakletom neženji inspiraciju i društvo, sve dok se on ne susretne sa Almom, mladom i odlučnom ženom, koja ubrzo postaje opsesija njegovog života, kao njegova muza i ljubavnica. Ranije strogo kontrolisan i isplaniran, njegov uniformisani život postaje poljuljan od ljubavi.

Aus Dem Nichts (Niotkuda / koprodukcija Nemačke i Francuske, 106 minuta)

Režija: Fatih Akin

Radnja: Katjin život se iznenada ruši kada njen muž Nuri i sin Roko poginu u bombaškom napadu. Njena porodica i prijatelji pokušavaju da joj pruže podršku. Danilo, advokat i Nurijev najbolji prijatelj, zastupa Katju na suđenju osumnjičenima – mladom paru neonacista. Suđenje gura Katju do granica izdržljivosti, ali za nju nema alternative: ona želi pravdu.

Final portrait (Poslednji portret / koprodukcija Velike Britanije i Francuske, 90 minuta)

Režija: Stanley Tucci

Radnja: Godine 1964, prilikom kratkog boravka u Parizu, američki pisac i ljubitelj umetnosti Džejms Lord dobija poziv od svog prijatelja, svetski poznatog umetnika Alberta Đakometija, da mu pozira za portret. Đakometi uverava Lorda da će to trajti svega nekoliko dana. Počastvovan i zaintrigiran, Lord pristaje. Tako započinje priča o neobičnom prijateljstvu, ali takođe i uvid u lepotu, frustriranost, dubinu i, povremeno, potpuni haos umetničkog stvaranja – viđenog očima Lorda.

Preostalih osam preporuka pogledajte na sledećoj stranici:

PageBreak

The Place (Pravo mesto / Italija, 105 minuta)

Režija: Paolo Genovese

Radnja: Film prati sudbine naizgled slučajno okupljene grupe stranaca, koji su svi u kontaktu sa misterioznom osobom za koju veruju da poseduje moć da im ostvari bilo koju želju. Zauzvrat, oni moraju da izvrše zadatke koje im ta osoba dodeli.

Becoming Cary Grant ( Priča o Keriju Grantu / Francuska, 85 minuta)

Režija: Mark Kidel

Radnja: Tokom velikog dela svog života, Keri Grant, holivudska zvezda, patio je od nesigurnosti i nedostatka samopouzdanja što je rezultat traume iz detinjstva. U svojim pedesetim, podvrgnuo se dugačkoj terapiji LSD-jem, u nadi da će se osloboditi svojih demona. Koristeći se rečima iz njegove neobjavljene autobiografije i novootkrivenim snimcima, koje je napravio Grant, otkrivamo njegovo putovanje od siromašnog detinjstva do svetske slave, put iz tame u svetlost. Po prvi put upoznajemo drugačijeg Kerija Granta, čoveka koji se krije iza maske suptilnog šarma i uglađene sofisticiranosti koju je nosio da bi sakrio svoju nesigurnost. Ovo je dirljiva priča o čoveku koji je u potrazi za samim sobom i za ljubavlju koja mu je uvek izmicala.

Hitlers Hollywood ( Hitlerov Holivud / Nemačka, 105 minuta)

Režija: Rüdiger Suchsland  

Radnja: Film Hitlerov Holivud po prvi put prikazuje najmračniji i najdramatičniji period u istoriji nemačkog filma. U Nemačkoj je između 1933. i 1945. proizvedeno više od 1000 dugometražnih filmova. Među njima je mali broj onih koji su bili otvorena nacistička propaganda, ali je još manje onih koji su bili „nevina" zabava. Filmska industrija je u nacističkoj Nemačkoj bila državni, strogo cenzurisani projekat. U isto vreme, ona je želela da bude prihvaćena. Da bude „nemačka fabrika snova".

Charmoren (Šarmer / Danska, 100 minuta)

Režija: Milad Alami

Radnja: Šarmer je snažna psihološka drama o mladom Irancu Esmailu, koji očajnički pokušava da pronađe ženu koja bi mu osigurala ostanak u Danskoj. Dok vreme ističe, on se zaljubljuje i njegova prošlost ga sustiže.

The square ( Skver / Koprodukcija Švedske, Nemačke, Francuske i Danske, 142 minuta)

Režija: Ruben Ostludn

Radnja:Kristijan je uvaženi kustos u muzeju savremene umetnosti, razveden, ali posvećen otac, koji vozi električni auto i podržava dobre stvari. Njegova naredna izložba je „Skver", instalacija koja poziva prolaznike na altruizam, podsećajući ih na njihovu ulogu odgovornih ljudskih bića. U međuvremenu, muzejska PR agencija pravi neočekivanu kampanju za instalaciju. Odgovor je prenagalašen i postavlja Kristijana, ali i muzej, u egzistencijalnu krizu.  

L' Insulte (Uvreda / Koprodukcija Francuske i Libana, 115 minuta)

Režija: Ziad Doueiri

Radnja:U današnjem Bejrutu, prenaduvana uvreda dovodi Tonija, libanskog hrišćanina i Jasera, palestinskog izbeglicu, na sud. Od tajnih rana do traumatičnih otkrića, medijski cirkus koji prati ceo slučaj, dovodi Liban do društvene eksplozije, terajući Tonija i Jasera da preispitaju svoje živote i predrasude.

Sicilian Ghost Story ( Duhovi sa Sicilije / Koprodukcija Italije, Francuske i Švajcarske, 105 minuta)

Režija: Fabio Grassadonia, Antonio Piazza

Radnja: U malom sicilijanskom selu na ivici šume nestaje trinaestogodišnji Đuzepe. Luna, njegova drugarica koja ga voli, odbija da prihvati njegov misteriozni nestanak. Usprotivljuje se tišini i saučesništvu koje je okružuju, a da bi ga pronašla, spušta se u tamni svet koji ga je progutao, na čijem ulazu se nalazi misteriozno jezero. Samo njihova neuništiva ljubav moći će da je vrati nazad.

The beast ( Zver / Engleska,  107 minuta)

Režija: Michael Pearce

Radnja:Problematična žena koja živi izolovanoj zajednici biva rastrazana između opsesivne porodice koja je kontroliše i privlačnosti prema tajnovitom strancu, koji je osumnjičen za seriju brutalnih ubistava.   

Prodaja karata za Fest počinje 3. februara.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/