Amarkord

Felini The Great. Zauvek. Nekako mislim da su svi ljudi koji su imali prilike da rade sa njim bili posuti zvezdanom prašinom.

Sve, ali baš sve u tom filmu za mene je čista umetnost. Svaki put kada ga ponovo gledam otkrivam nove detalje koji me očaraju. Kakvi su mu statisti! Kakve slike pravi u svakom kadru! Koliko strasti, ljubavi, ludila, straha! Blago narodu koji ima ovakav film, kao večiti podsetnik na sve sto Italiju čini jedinstvenom.

Kum 1

Zbog Coppola, Branda, De Nira i Al Pacina (još mladih), Dijane Keaton, Jamesa Kana, zbog Italije i Italijana, opet. I zbog scene u kojoj sicilijanske babe prate Apoloniju i Majkla Korleonea dok zaljubljeno šetaju. Zbog toga što je to film koji je kvintesencija filmske umetnosti. Zbog muzike, za koju Enio Morricone nije osvojio Oskara, ali je osvojio svet.

Lovac na jelene

Gledala sam ga prvi put na Festu 1979. godine na prepodnevnoj projekciji u Domu sindikata. Trebalo je da posle toga da stignem u gimnaziju u popodnevnu smenu. Ništa od toga! Sećam se da me je potpuno razneo, da sam iz sale izašla ošamućena, promenjena, zagrcnuta osećanjima. Od tada obožavam Meryl Streep.

Neki to vole vruće

Kako bi istorija filma izgledala da nije bilo Billyja Wildera i Marilyn Monroe!? Ovaj film je čista koncentracija šarma, koketerije, duhovitosti i ludila. Neodoljivi - Jack Lemmon, Tony Curtis i ah, Merlinka! Bila je retka pojava, autentična zvezda: prelepa, pretalentovana, preženstvena i - prenesrećna, naravno.

Zaljubljivanje

Ovaj film je na listi iz čisto ženske nepresušne ljubavi prema melodramama. Ko nije gledao kako se Meryl Streep i Robert De Niro zaljubljuju, pate, vole, sastaju, rastaju, mora ga pogledati. Ja ću se sigurno ponovo podsetiti, ko zna kojim gledanjem! Tako mi nedostaju dobre ljubavne priče za provetravanje duše! 

Don Juan de Marco

Tek da potvrdim svoju sklonost ka melodramama, ali ne bilo kakvim. Koliko bismo svi bili bolji da imamo nekog Don Juan de Marca da nas prodrma i osvesti? Želim da mi se u životu dogodi završna scena u kojoj Marlon Brando i Faye Dunaway plešu na plaži, dok Bryan Adams peva Have you ever really loved a woman. Šta još dodati osim da je Don Juan de Marco - Johnnu Deepa lično, a producent Frensis Ford Coppola.

Marie Antoinette

Cela ova lista je lična i ovo je film koji je vrlo poseban za mene. Bilo je divno i teško raditi na njemu, ali je on ostao najčudesniji projekat u kojem sam učestvovala. Divim se daru Sofije Coppole. Vodila nas je kroz ovaj ogroman posao tako lako, a sigurno. Važan film. Zbog estetike, pristupa temi, hrabrosti da se ustaljene forme promene. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/